Ministar finansija Siniša Mali najavio je da će poslednja uplata 60% od minimalne zarade u iznosu od 18.000 dinara biti isplaćena danas, dok će 120% od minimalne zarade za novoosnovana preduzeća biti isplaćeno 21. septembra, odnosno biće to dve uplate od po 60% minimalca odjednom.

“Za ovu tranšu isplate minimalca obezbeđeno je 18,4 milijarde dinara. Svi zaposleni kod preduzetnika, u malim i srednjim preduzećima, prema našoj evidenciji njih 1.018.863 dobiće od države 60% minimalne zarade, odnosno 18.000 dinara po zaposlenom. Reč je ukupno 234.634 firmi”, rekao je Mali.

Kako je saopštilo Ministarstvo finansija, reč je o poslednjoj, petoj minimalnoj zaradi koju Vlada Srbije uplaćuje na namenske račune preduzeća koja koriste pomoć.

Ministar je precizirao da je ukupno samo za isplatu pet minimalaca iz budžeta izdvojeno 130 milijardi dinara. Ocenio je da se radi o ogromnoj pomoći koja je obezbeđena preduzećima.

“Ukupan paket ekonomskih mera namenjenih građanima i privredi težak je oko 5,8 mlrd EUR, odnosno 12,5% BDP-a. Procene su da su ove mere direktno pomogle očuvanju više desetina hiljada radnih mesta u Srbiji”, rekao je Mali.

Dodao je da upravo zahvaljujući tim merama nezaposlenost u drugom kvartalu na istorijskom minimumu od 7,3%

Mali se osvrnuo i na novosnovane firme, precizirajući da veoma ohrabruje podatak da je u Upravi za trezor otvoreno ukupno 12.124 namenskih računa za isplatu minimalca, što zapravo znači da je toliko firmi osnovano posle 15. marta, a najkasnije do 20. jula ove godine, što je bio jedan od uslova za prijavu.

“To znači da se ljudi odlučuju da rizikuju i da pokrenu biznis u najtežim okolnostima”, naveo je Mali i rekao da će oni 21. septembra dobiti dva puta po 18.000 dinara po zaposlenom, odnosno dve uplate odjednom.

Autor: eKapija