Generalna konferencija UNESCO usvojila je „Preporuke o čuvanju i zaštiti pokretnih slika“, čime je prvi put zvanično skrenuta pažnja na kulturnu i istorijsku važnost televizijskih i filmskih snimaka.

Pixabay

.

Prvi put zvanično javnosti je skrenuta pažnja na kulturnu i istorijsku važnost televizijskih i filmskih snimaka 27. oktobra 1980. godine na generalnoj konferenciji Uneska održanoj u Beogradu kada su usvojene „Preporuke o čuvanju i zaštiti pokretnih slika“ i upućen apel da se odlučnom akcijom osigura njihova zaštita. Takođe, odlukom Uneska, 27. oktobar je proglašen svetskim danom audio-vizuelne baštine.

Od 1994. godine u Srbiji je na snazi Zakon o kulturnim dobrima, koji pod kulturnim dobrom podrazumeva ono što čini „poseban značaj za društveni, istorijski i kulturni razvoj naroda u nacionalnoj istoriji, odnosno za razvoj njegovog prirodnog okruženja“. Ovim zakonskim sistemom zaštite i korišćenja kulturnih dobara obuhvaćeni su od tada i „kompjuterski, filmski, ili video-zapisi; slike u pokretu, tekstovi i snimci televizijskih programa, fotografski i fonografski snimci“.