Предузетницима-паушалцима данас истиче рок за плаћање пореза и доприноса за обавезно социјално осигурање за јануар. Први пут решења о утврђеним пореским обавезама достављена су им у пореско сандуче на порталу Пореске управе. Због тога имају обавезу да поседују сопствени електронски сертификат како би могли да приступе свом пореском сандучету.

Иако сада могу само да кликну на свој фолдер на порталу Е- порези и преузму решење о паушалном порезу, који такође из фотеље могу и да плате, многи паушалци ових дана свраћали су у филијале Пореске управе да се информишу како то функционише.

За преузимање тих решења је неопходан квалификовани сертификат који се може набавити у једном од пет сертификационих тела. Подсећамо све паушалце да данас истиче рок за плаћање јануарске рате за порезе и доприносе те је потребно да сви преузму своја решења са портала.

Апелује се на све паушалце да је неопходно набавити сертификат или овластити било које друго лице да преузме сертификат, јер Пореска управа више не доноси решења у папирној форми.

Све информације на сајту Пореске управе 

Пореска управа не располаже подацимa о томе колико је паушалаца преузело сертификат.

Уколико неко није имао додира са таквим начином камуникације, саветује се да је најреалније да омогуће другим лицима да преузму решења уместо њих, да ангажује можда и књиговођу да их посаветује.

У оквиру Пореске управе постоји јединствено место ‘Ваш порезник’ где могу добити све информације о новима, а на сајту Пореске управе постоји и број контакт центра где се може добити одговор путем телефона или мејлом.

Пореска управа интензивно ради на успостављању нотификације, односно достављања обавештења путм СМС-поруке или мејлом, свим обвезницима да је Пореска управа доставила неки акт у пореско сандуче.

На тај начин ће обвезник бити обавештен. У наредним недељима то ће бити омогућено свим паушалцима.

Извор: РТС

Фото: Pixabay