Poslodavci koji nameravaju da koriste pomoć države od aprila (polovinu neto minimalca za svakog zaposlenog) moraju da se elektronski prijave u Poreskoj upravi najkasnije do 25. marta i izaberu poslovnu banku preko koje će im biti uplaćen novac. Bez toga, kako je ranije najavljeno iz Ministarstva finansija, njihovi zaposleni neće imati pravo na pomoć.

radnik

Foto: Pixabay

Navedena izjava mora da se daje svakog meseca, pred početak očekivane isplate, a od te obaveze izuzeti su samo preduzetnici poljoprivrednici koji su se opredelili za isplatu lične zarade.

Poslodavci koji imaju više otvorenih računa kod poslovnih banka, imaju rok do sutra da se, putem elektronskog servisa Poreske uprave, izjasne u kojoj banci žele da otvore poseban kovid-račun.

Poreska uprava, preko Uprave za trezor, dostavlja Narodnoj banci Srbije (NBS) podatke o poslodavcu u elektronskom obliku, na osnovu kojih odabrana banka otvara Covid račun.

„Banka je dužna da otvori taj račun u roku koji utvrdi NBS, a najkasnije do 31. marta ove godine. Otvaranjem COVID računa ne stiče se automatski pravo na direktna davanja“, kažu u Poreskoj upravi Srbije.

Važno je da poslodavac odobrenu novčanu pomoć preusmeri isključivo na tekuće račune svojih zaposlenih.

U Ministarstvu finansija ističu da poslodavac ima obavezu da obračuna i plati poreze i doprinose.

„Dobijena sredstva ne mogu da se koriste za druge svrhe. Inače, činjenica da država uplaćuje određena sredstva za zarade zaposlenih, ne znači i da se na bilo koji način meša u to kolika će biti visina zarade i naknade zarade“, objašnjavaju u Ministarstvu finansija.

 

Izvor: novaekonomija.rs