Škole i fakulteti se za sada neće zatvarati usled povećanja broja novoobolelih od kovida-19 , kaže ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević i ističe da su obrazovne ustanove spremne ukoliko dođe do pogoršanja epidemiološke situacije.

Šarčević je rekao da je od letos pripremljena onlajn nastava, kako bi učenici i studenti mogli neometano da prate predavanja i naveo da je snimljen materijal za mesec dana unapred.

– Imamo nastavu koja se emituje na RTS planeti, kao i u Sandžaku, na području Novog Pazara za bošnjačku manjinu, na području Bujanovca. RTV u Vojvodini prenosi snimljenu nastavu – navodi ministar.

Dodaje da je Ministarstvo od Unicefa dobilo i platformu za praćenje nastave, te da se snima velika količina materijala.

– Počeli smo da snimamo jako mnogo, imamo više od 200 časova za predmete srednjih stručnih škola – kaže Šarčević.

Ističe da postoji mogućnost da se škole zatvore u određenoj regiji, ukoliko dođe do znatnog pogoršanja epidemiološke situacije, ali i da to neće uticati na ostale škole u zemlji.

– Što da se zatvore škole u celoj Srbiji, zbog jedne regije, ali o tome će da odluči Krizni štab – naglasio je Šarčević.

Naveo je da trenutno oko dva odsto osnovaca i srednjoškolaca prati onlajn nastavu i istakao da je u obrazovnim ustanovama mnogo manje novooboelih, nego u drugim ustanovama.

Izneo je podatak da je oko 60 učenika osnovnih i srednjih škola trenutno obolelo od kovida-19, navodeći da je od tog broja oko 62 odsto osnovaca i 38 odsto srednjoškolaca pozitivnih na koronu.

Kaže i da među studentima koji su u domovima, nema nijednog obolelog od korone, te da u Studentskom centru, u kome trenutno boravi 7.600 studenata, nema inficiranih. Šarčević ističe da se u školama sprovode stroge kontrole u borbi protiv širenja virusa korona.

– Sprovode se stroge kontrole, ali izlaske učenika van školskih ustanova ne mogu da kontrolišu ustanove – rekao je Šarčević i podvukao da trenutni sistem odvijanja nastave za sada funkcioniše dobro.

Izvor: novosti.rs