Аутор: РТВ Бисер/ Фото: Википедија

Момо Капор рођен је 8. априла 1937. године у Сарајеву.

По образовању био је академски сликар. Завршио је београдску Ликовну академију у класи професора Недељка Гвозденовића, а у књижевни живот ушао је почетком шездесетих година прошлог века.

Од тада је објавио више од педесет књига, а осим романа и прича писао је и драме, путописе, есејистичку прозу и бавио се илустрацијом. Његове књиге су преведене на многе светске језике.

Провинцијалац, Фолиранти, Белешке једна Ане, Уна, Зелена чоја Монтенегра, Хало, Београд, Досије Шломовић, Kонте, Магија Београда, Путопис кроз биографију, Од истог писца, Успомене једног цртача и многе друге биле су на листама бестселера, а неке су још на њима.

Момо Капор је сâм илустровао своје књиге, негујући посебан лирски цртачки стил. Био је дугогодишњи новинар-колумниста водећих београдских листова. Његов опус употпуњује двадесетак изведених радио, ТВ и позоришних драма, као и неколико филмских сценарија.

По његовим књигама снимљено је неколико играних филмова, а и сам је био сценариста многих филмских и телевизијских пројеката. Своје слике је ретко излагао, неколико пута у Њујорку, Бостону и Kаракасу, у Женеви, Франкфурту, Бриселу, Паризу, Удинама, Загребу, Београду, Новом Саду, Зрењанину и на Мећавнику.

Био је редовни члан Академије наука и умјетности Републике Српске.

Преминуо је 3. марта 2010. године у Београду.

Награда „Момо Kапор“ је годишње признање које додељује Задужбина „Момчило Момо Kапор“ чији је оснивач супруга Моме Kапора, Љиљана Kапор. Награда се додељује наизменично за доприносе у књижевности и ликовној уметности, на дан рођења Моме Kапора, 8. априла.