Ljubitelji sedme umetnosti, one filmske, teško da će usaglasiti stavove kada je izbor najboljih filmova svih vremena u pitanju, što je i logično jer se ukusi razlikuju. Neko će kvalitet filma ocenjivati po njegovim muzičkim motivima, neko po produkciji ili specijalnim efektima, neko će pažnju posvetiti umetničkoj vrednosti filma, a neko će ipak odlučiti na osnovu glumaca koji se pojavljuju u filmskom ostvarenju.

Najnoviju listu 10 najboljih filmova ikada napravio je i u 2020. godini IMDb (Internet Movie Database) koji je baza podataka filmova, televizijskih serija, video-produkcija i video-igara kao i osoba koje su na tim projektima delovale. Ovaj internet skup svega važnog u filmskoj industriji ostvarenja sedme umetnosti rangirao je prema uspehu, odnosno prema broju nagrada i nominacija kao i popularnosti i kinematografskoj veličini iz perspektive režije i pisanja. Ako neki od filmova niste pogledali, pravo je vreme za to.

  1. „Loren sod Arabije“

Pustolovno-istorijsko-epski film iz 1962. godine prati priču Tomasa Edvarda Lorensa, engleskog oficira, koji je tokom Prvog svetskog rata uspešno ujedinio i vodio, često zaraćena, arapska plemena u borbi protiv Turaka. Film je režirao Dejvid Lin, dok glumačku postavu čine Piter O’Tul, Alek Ginis, Entoni Kvin i Džek Hokings.

  1. „Let iznad kukavičjeg gnezda“

Drama iz 1975. godine u kojoj se radnja odvija oko sitnog kriminalca slobodnog duha Randla Patrika Mekmarfija, koji je prebačen u psihijatrijsku ustanovu zbog neuračunljivog ponašanja, te se buni protiv glavne medicinske sestre Rečed i okuplja presterašene pacijente u borbi protiv njenih pravila. Film, koji je adaptacija istoimenog romana Kena Kizija, režirao je Miloš Forman, a u glavnim ulogama našli su se Džek Nikolson i Luiza Flečer.

Filmsko ostvarenje „Let iznad kukavičjeg gnijezda“ osvojilo je pet „Oscara“,  šest BAFTA nagrada i šest „Zlatnih globusa“.

  1. „Čarobnjak iz Oza“

Fantastično-muzičko ostvarenje je film iz 1939. godine, u režiji Viktora Fleminga, u kojem je mlada Doroti Gejl u tornadu odvedena u čarobnu zemlju Oz. Tamo je sa novim prijateljima krenula u potragu za čarobnjakom koji joj može pomoći da se vrati kući i prijateljima u Kanzas. Glavni glumci u filmu su Džudi Garland, Frenk Morgan i Rej Boldžer, a film je osvojio dva „Oscara“.

  1. „Prohujalo s vihorom“

Ljubavna i istorijska je ovo drama iz 1939. godine, u režiji Viktora Fleminga, u kojoj se radnja odvija između južnjačke ljepotice Skarlet O’Hare i imućnog Reta Batlera, a za vrijeme američkog građanskog rata. U glavnim ulogama, našli su se Klark Gejbl, Vivijan Li, Tomas Mičel i Barbara O’Nil. Film „Prohujalo s vihorom“ nominovan je u 13 kategorija za „Oscara“, a osvojio ih je osam.

  1. „Građanin Kejn“

Film Orsona Velsa iz 1941. godine. Radnja filma odnosi se na detalje priče o Čarlsu Fosteru Kejnu, novinskom magnatu čija se borba za moći odražava na sve u njegovoj okolini. Priča prati nastojanja jednog novinara da otkrije na šta je Kejn mislio kada je na samrti rekao „pupoljak“. Tako istražujući, novinar saznaje detalje o životu bogatog i moćnog i isto toliko nesrećnog čoveka. U glumačkoj postavi našli su se Orson Vels, Džozef Koten, Doroti Komingor. Od ukupno devet nominacija za „Oscara“, osvojio je jedan i to za najbolji originalni scenario.

  1. „Kazablanka“

U režiji Majkla Kurtiza, 1942. godine je nastala romantična drama u kojoj priča prati Rika Blejna, vlasnika restorana, koji ne zna da li bi se osvetio ili pomogao bivšoj ljubavnici Ilzi Lund koja se jednog dana pojavila u njegovom lokalu sa novim ljubavnikom i koja očajnički traži njegovu pomoć. Vreme radnje je Drugi svetski rat, mesto radnje je grad Kazablanka u Maroku.

Glavni glumci su Humfri Bogart, Ingrid Bergman, Pol Henrid…Film „Kazablanka“ je nominovan za osam „Oscara“, a dobio je tri.

  1. „Razjareni bik“

„Razjareni bik“ je američka sportska drama iz 1980. godine. Film je režirao Martin Skorseze, a priča govori o temperamentnom i paranoičnom bokseru srednje kategorije Džejku Lamoti koji je dospeo na sam vrh u ringu, ali je uništio život izvan ringa. Glumačku postavu u ovom filmu čine Robert Deniro, Keti Morijarti, Džo Peši, te Frenk Vinsent. Film je nominovan za osam „Oscara“, od kojih je osvojio dva. Osvojio je i dve BAFTA nagrade i jedan „Zlatni globus“.

  1. „Šindlerova lista“

„Šindlerova lista“ je drama koju je režirao Stiven Spilberg 1993. godine, a temelji se na knjizi „Šindlerov kovčeg“ Tomasa Kenilija. Radnja filma se vrti oko Oskara Šindlera, nemačkog biznismena koji je spasio više od hiljadu Jevreja tokom Holokausta te ih zaposlio u svojoj fabrici. Glavne uloge poverene su Lijamu Nisonu, Benu Kingsliju, Rejfu Fajnsu, Kerolajn Gudal… Film je nominovan za 12 „Oscara“, a dobio je njih sedam. Nominovan je i za 12 nagrada Britanske akademije filmske i televizijske umetnosti (BAFTA), osvojio ih je šest. Takođe, nominovan je za šest „Zlatnih globusa“, a osvojio je tri.

  1. „Bekstvo iz Šošenka“

Frenk Darabont je 1994. godine režirao zatvorsku dramu „Bekstvo iz Šošenka“ s Timom Robinsonom i Morganom Frimenom u glavnim ulogama, a nastao je kao adaptacija romana Stivena Kinga. Radnja se vrti oko Endija Dufrena, koji je ubio suprugu i njenog ljubavnika, nakon čega je osuđen na zatvorsku kaznu. Tokom boravka u zatvoru, sprijateljio se sa zatvorenikom Elisom Bojdom Redingom i čuvari su ga štitili pošto ga je upravnik koristio za pranje novca. Film je bio nominovan za „Oscara“ i „Zlatni Globus“, nije ništa osvojio, ali je zaradio odlične kritike i važan je deo filmske kulture.

  1. „Kum“

„Kum“ je kriminalistička drama koju je 1971. godine režirao Frensis Ford Kopola, a zasnovana je na istoimenom romanu koji je napisao Mario Puzo. Radnja filma odvija se od 1945. do 1955.  godine i prati život mafijaškog šefa Vita Korleonea i njegove velike porodice, a u glavnim ulogama pojavljuju se Marlon Brando, Al Paćino, Robert Duval, Dajana Kiton. „Kum“ je osvojio tri „Oscara“ i šest „Zlatnih globusa“, a film je proglašen najboljim filmom svih vremena jer je uspeo da nadmaši svoj književni predložak.

Izvor: IMDb