Југословенска кинотека је основана у августу 1949. године. Као Дан Кинотеке обележава се датум прве филмске пројекције у Србији и на Балкану – у кафани „Златан крст“ у Београду 6. јуна 1896. године.

Foto; Pixabay

Дан Кинотеке 6. јун биће обележен онлајн премијером дигитално рестурисаног филма „Посебан третман” у оквиру пројекта Vip Кинотека. Филм Горана Паскаљевића, с Љубом Тадићем, Миленом Дравић и другим великанима српског глумишта, биће доступан на фејсбук страницама Југословенске кинотеке и компаније Vip mobile.

На Јутјуб канал Кинотеке постављено је још девет српских документарних филмова из доба Краљевине Југославије. Селекција „Разгледнице старог српског филма“ обухвата историјске, етнолошке, спортске, путописне и друге документарце и репортаже.

И нови, 42. број часописа Кинотека биће доступан онлајн, од 6. јуна на сајту Кинотеке. Јунско издање доноси есеј о великану светског филма и једном од зачетника француског новог таласа Клоду Шабролу, интервју с композитором Арсом Јовановићем о инспирацији коју налази у „опијумској дражи“ филма и биоскопског мрака, „Епитаф за легенде“ посвећен Џенис Џоплин и Џимију Хендриксу, текст о филму „Чај у Сахари” Бернарда Бертолучија, поводом 30 година од премијере.

Ту су и интервју с холиувудском звездом Сигорни Вивер, која је на овогодишњем Берлиналу представила филм „Моја година са Селинџером”, али и историјски преглед првих пола века српске кинематографије 1896–1945, затим сећања некадашњег директора Кинотеке Жике Богдановића о адолесцентској жељи да види „Плодове гнева” Џона Стајнбека „у подруму у чаробној Косовској 11“, као и одабрана поглавља из докторског рада Ане Банић Грубишић „Филмови на тему постапокалипсе (антрополошки огледи)”.

Фестивал нитратног филма, који се по традицији свечано отвара на Дан Кинотеке, како је већ раније најављено, ове године биће одржан у децембру.

У протеклих годину дана Златни печат Југословенске кинотеке добило је још девет истакнутих домаћих и страних уметника: Лордан Зафрановић, Срђан Карановић, Горан Марковић, Рајко Грлић, Горан Паскаљевић, Атом Егојан, Дејвид Тјулис, Џулијан Сендс и Коста Гаврас”, с поносом наводи Југослав Пантелић.

Југословенска кинотека је основана у августу 1949. године. Као Дан Кинотеке обележава се датум прве филмске пројекције у Србији и на Балкану – у кафани „Златан крст“ у Београду 6. јуна 1896. године.