Septembar je mesec kada je udruženje “Uvek sa decom” osnovano i ove godine obeležava 30 godina rada. Od svog osnivanja udruženje pomaže deci koja se leče na dečjem odeljenju na Institutu onkologije i radiologije Srbije. Ovaj mesec se zove i “Zlatni septembar” i posvećen je deci oboleloj od raka i obeležava se osvetljavanjem objekata zlatnom bojom u gradovima širom sveta, pa tako i kod nas.

Srce za decu

Udruženje je odlučilo da 30 godina rada obeleži akcijom šišanja i doniranja kose za decu obolelu od raka kako bi se napravile perike od prirodnih kosa.

Akcija nosi naziv “Da moja kosa bude tvoja kosa” i za sada nema rok trajanja, jer je potreba za perikama od prirodne kose konstantna. Za doniranje je potrebno da bude ošišano minimalno 15 cm zdrave kose, može biti i farbana.

U dugogodišnjem radu sa decom lečenom pri IORS, shvatili smo koliko je gubitak kose veliki šok za svu decu koja u procesu lečenja kancera ostanu bez kose, a posebno za devojčice, kažu zaposleni.

“One se osećaju izgubljeno, teško se navikavaju na novi izgled, gube samopouzdanje i sramota ih pred drugima. Želimo da podignemo svest o ovom problemu u javnosti i motivišemo sve ljude da se priključe humanitarnoj akciji. Sam proces lečenja ume da bude težak i iscrpljujući za decu, želimo bar da pomognemo i saniramo posledice njihovog lečenja koliko možemo. Da se, kad se pogledaju u ogledalo, osete lepo, ne gube samopouzdanje i veru u sebe. Perike će se izrađivati od priprodne kose i po posebnoj metodi kako bi koža glave mogla da diše. Inače perike od prirodne kose su skupe i često porodice nisu u mogućnosti da ih kupe ze dete”, rekla je Mileva Ličina iz udruženja “Uvek sa decom”.

Potrebno 15 centimetara zdrave kose

Početak akcije je danas u 12 sati u salonu vlasuljara Marko Majstorović – WHM.

“Za doniranje je potrebno da bude ošišano minimalno 15 cm zdrave kose, može biti i farbana. Zbog epidemioloških mera i stanja u državi, broj ljudi je ograničen i neophodno je da se unapred zakaže termin preko udruženja. Tog dana, šišanje će biti besplatno u pomenutom salonu, ali i u narednom periodu, za sve koji se prijave preko sajta udruženja www.sadecom.org.rs. Veliki broj frizerskih salona dobiće uputstva za doniranje kose, a detalji o načinu doniranja kose možete naći na sajtu udruženja”, kaže se u saopštenju.

Obolela devojčica donirala kosu

Julija Vidanović, trinaestogodišnjakinja iz Babušnice, prvo je pokazala svoju humanost donirajući svoju kosu, a nakon samo nekoliko godina i sama obolela od sarkoma.

“Kad sam imala šest godina, čula sam za neku od akcija doniranja kose za onkološke pacijente i poželela da i sama pomognem nekom, što sam i učinila i time postala najmlađi donator tada. Moja pomoć je bila u vidu kose od 15cm. Život je tako hteo, da i sama obolim od sarkoma sa svojih 12 godina i budem na drugoj strani priče. Tokom lečenja ostala sam bez kose, ali zahvaljujući vedrom duhu i dobroj atmosferi koja vlada u mojoj porodici, nije mi toliko teško palo, ali znam da nismo svi isti i da je mnogima to najveći šok. Nekima gubitak kose pada teže i od lečenja. Želim da učestvujem i u ovoj akciji udruženja “Uvek sa decom” da inspirišem ljude da se priključe akciji, jer znam kako je kad se devojčica pogleda u ogledalo i vidi sebe bez kose. Poručila bih vršnjacima koji se nalaze u istoj situaciji da ne odustaju od sebe, da ostanu hrabri, a ostalima koji se dvoume da li da doniraju kosu ili ne, poručujem da nema lepšeg osećaja nego pomoći drugima, onima kojima je to potrebno. Verujte mi, bila sam i u jednoj i u drugoj “ulozi”, iskrena je Julija Vidanović (13).

Autor: RTV „Biser“, Izvor: sadecom.org.rs