Људи са уобичајеним радним временом немају времена за послеподневни сан. Али, многи га упражњавају викендом и тиме себи не чине услугу, кажу стручњаци.

Pixabay

„Послеподневна дремка који траје дуже од пола сата није добра идеја“, тврди немачки стручњак за проблеме спавања др Ханс-Гентер Веес.

Наиме, након пола сата дремања запада се у РЕМ фазу спавања, познату и као сан у којем се сања, из које ће се више од 70 посто особа пробудити летаргично.

Штавише, поподневни сан одлаже вечерњу поспаност и теже је заспати када то треба. „Људи с поремећајима спавања на то би посебно требало да пазе“, додаје.

Не вреди то ипак за све, напомиње Веес.

„Има и оних који послеподне могу заспати без икаквих последица на њихову свежину касније или способност да квалитетно спавају ноћу“, рекао је.

Без обзира на то, саветује да се послеподне не спава, а ако неки то ипак намеравају, не би смели спавати дуже од пола сата и не касније од 15 сати.

Савет се не односи на децу, јер она тек у школском узрасту стекну способност да дневне потребе за сном испуне ноћу, „у једном комаду“.

„До тада, њима је поподневни сан добродошао“, рекао је Веес.

 

Izvor: N1