Zahvaljujući poboljšanjima „ispod haube“, Guglov brauzer Chrome sada je mnogo brži.

PC Press

Google je objavio poslednju nadogradnju za najpopularniji internet brauzer na svetu, za koju kaže da donosi najveće povećanje u performansama poslednjih godina.

Inženjeri kompanije napravili su brojna poboljšanja zahvaljujući kojim korisnici već od danas mogu mnogo brže da surfuju internetom.

U novoj verziji Chromea sada će prioritet biti aktivni tabovi, čime će se smanjiti korišćenje procesora čak do pet puta i produžiti trajanje baterije na prenosnim računarima za do 1,25 sati.

Takođe, Chrome će se pokretati do 25 odsto brže, stranice će se učitavati do sedam odsto brže, a sve će raditi uz korišćenje manje snage i RAM-a u odnosu na dosadašnje verzije. Chrome na Androidima, prilikom navigacije stranicama napred i nazad, učitavaće ih “gotovo momentalno”, pa će i takve uobičajene akcije biti izuzetno brze, prenosi zimo.dnevnik.hr.

Još jedna novost, koja će prvo biti dostupna korisnicima Chromebookova, a naknadno i korisnicima Chromea na ostalim računarima, je mogućnost pretraživanja tabova direktno iz tulbara. Putem te opcije (prikazaće se kao strelica na dole koja će se nalaziti u gornjem desnom uglu pored oznaka prozora za spuštanje, smanjivanje i zatvaranje prozora) korisnici će moći da pregledaju sve otvorene tabove, ali ih i pretraživati.

Novost koja će takođe uskoro biti dostupna korisnicima Chromea je preduzimanje određenih radnji direktno iz tulbara jednostavnim upisivanjem tih radnji. Na primer upisivanjem “brisanje istorije pregleda” ili “uređivanje lozinki” odmah ispod brauzera pojaviće se mala traka na koju je potrebno kliknuti i otvoriće se opcije za brisanje istorije i uređivanje lozinki. Iako se do tih opcija može relativno brzo doći među podešavanjima, upisivanjem u tulbar njihovo otvaranje sada će biti još malo brže.

Korisnici Chromea sigurno će biti zadovoljni novim opcijama, a većini će najvažnija biti brzina te bi pokretanje Chromea, otvaranje novih tabova i surfovanje, uprkos velikom broju otvorenih tabova, trebalo biti mnogo brže.

Autor: Nova.rs