Svi već znaju za tri najvažnije mere za obranu od koronavirusa – maska za lice, fizička distance i redovno pranje ruku, ali sa dolaskom hladnijeg vremena i češćim boravkom u zatvorenim prostorima treba dodati i četvrtu – svež vazduh.

Pixabay

Slabo provetrene prostorije povećavaju mogućnost prenosa virusa aerosolima, česticama koje “plutaju” u vazduhu, objašnjava direktor odeljelnja za infektivne bolesti na medicinskom fakultetu u Rostoku dr Emil Resinger.

„Uz kapljično širenje, daleko manji aerosoli smatraju se glavnim putem transmisije koronavirusa, premda u manjoj meri“, kaže dr Resinger.

I dok kapljice relativno brzo padnu na pod, lakši aerosoli mogu da lebde duže i tako se šire u zatvorenim prostorima. Tome je najlakše stati na put povremenim otvaranjem prozora.

Strahovi da ćete se prehladiti neutemeljeni su, tvrde medicinski stručnjaci.

„Provetravanje prostorije na nekoliko minuta jedva da promeni temperaturu u prostoriji“, napominje doktor i dodaje da predmeti u prostoriji i zidovi zadržavaju temperaturu i da će otpustiti zadržanu toplotu.

Nemački stručnjaci preporučuju da se kancelarije provetravaju svakih sat vremena po 20 minuta. Ako u prostoriji sedi manje ljudi dovoljno je i 10 minuta.

Autor: Hina