Centar za kulturu Požarevac nastavlja sa emitivanjem predstava pozorišta „Milivoje Živanović“ iz prethodnih sezona na svom Youtube kanalu. Večeras u 20 sati biće emitovan snimak predstave „Ćelava pevačica“, po tekstu Ežena Joneskoa, u režiji Vladislava Velkovskog, tada mladog glumca i reditelja amatera, sada studenta četvrte godine režije.

Predstava je premijerno izvedena 14. februara 2012. godine.

„Komad je iskorak za naše pozorište jer su se ovde retko radile predstave iz sfere teatra apsurda, a ovaj komad je, praktično, perjanica tog talasa“, rekao je tadašnji urednik u Centru za kulturu i jedan od glumaca u predstavi Goran Jovanović.

„…Osetiti apsurdnost svakodnevice, apsurdnost jezika, osetiti njihovu neverovatnost, to znači da smo je prevazišli; a da bismo je prevazišli treba potpuno u nju uroniti. Komično je čudnovatnost u čistom stanju: ništa vas jače ne može iznenaditi od banalnosti. i eto vam nadrealnog sveta na dohvatu ruke, u ćaskanjima svakodnevnim.

Otuđenost, odsustvo komunikacije, ispražnjenost jezika, banalnost… Ostalo je istorija (književnosti i pozorišta)…“

Ideju za „Ćelavu pevačicu“ Ežen Jonesko je dobio kada je, odlučivši da nauči engleski, 1948, sa gramofonske ploče (lingafona) čuo besmislene, banalne fraze koje razmenjuju žena i muškarac: o vremenu, o tome gde žive, koliko dece imaju… U jednom trenutku zapanjeno je konstatovao: oni su, mora biti, muž i žena!

U predstavi igraju Goran Jovanović – g. Smit, Anita Nikolić – gđa. Smit, Bojan Nikolić – g. Martin, Ivana Živković – gđa. Martin, Sanja Đorđević – Meri, Vladislav Velkovski – Vatrogasni kapetan, specijalni gosti – Siniša Stanković i Dušan Arsić.

Narednih dana, ljubitelji pozorišta će moći da gledaju i druge predstave pozorišta „Milivoje Živanović“ Centra za kulturu Požarevac, a o terminima i datumima, bićete naknadno obavešteni.

Uživajte u predstavama, makar i onlajn!

 

Izvor: CZK Požarevac, RTV „Biser“

Foto: Jasmina Nikolić (fb)