Центар за културу Пожаревац наставља са емитивањем представа позоришта „Миливоје Живановић“ из претходних сезона на свом Youtube каналу. Вечерас у 20 сати биће емитован снимак представе „Ћелава певачица“, по тексту Ежена Јонескоа, у режији Владислава Велковског, тада младог глумца и редитеља аматера, сада студента четврте године режије.

Представа је премијерно изведена 14. фебруара 2012. године.

„Kомад је искорак за наше позориште јер су се овде ретко радиле представе из сфере театра апсурда, а овај комад је, практично, перјаница тог таласа“, рекао је тадашњи уредник у Центру за културу и један од глумаца у представи Горан Јовановић.

„…Осетити апсурдност свакодневице, апсурдност језика, осетити њихову невероватност, то значи да смо је превазишли; а да бисмо је превазишли треба потпуно у њу уронити. Kомично је чудноватност у чистом стању: ништа вас јаче не може изненадити од баналности. и ето вам надреалног света на дохвату руке, у ћаскањима свакодневним.

Отуђеност, одсуство комуникације, испражњеност језика, баналност… Остало је историја (књижевности и позоришта)…“

Идеју за „Ћелаву певачицу“ Ежен Јонеско је добио када је, одлучивши да научи енглески, 1948, са грамофонске плоче (лингафона) чуо бесмислене, баналне фразе које размењују жена и мушкарац: о времену, о томе где живе, колико деце имају… У једном тренутку запањено је констатовао: они су, мора бити, муж и жена!

У представи играју Горан Јовановић – г. Смит, Анита Николић – гђа. Смит, Бојан Николић – г. Мартин, Ивана Живковић – гђа. Мартин, Сања Ђорђевић – Мери, Владислав Велковски – Ватрогасни капетан, специјални гости – Синиша Станковић и Душан Арсић.

Наредних дана, љубитељи позоришта ће моћи да гледају и друге представе позоришта „Миливоје Живановић“ Центра за културу Пожаревац, а о терминима и датумима, бићете накнадно обавештени.

Уживајте у представама, макар и онлајн!

 

Izvor: CZK Požarevac, RTV „Biser“

Foto: Jasmina Nikolić (fb)