Udruženje Roma Braničevskog okruga godinama unazad pruža usluge podrške  pojedincima i porodicama iz romske zajednice, a posebno najranjivijima  među njima, u ostvarenju prava u segmentima života u kojima oni doživljavaju poteškoće, da pomogne u psiho-socijalnom osnaživanju zajednice kao i da se javno zalaže za prava i interese romske zajednice u  lokalnoj sredini. 

Zoran Veljković, Romski koordinator za Grad Požarevac je spona između svog naroda, lokalne samouprave i nevladinog sektora.

„Po zvaničnom popisu iz 2022. godine na teritoriji Grada Požarevca živi oko 8.000 Roma i naseljeni su u pet mahala. Glavni problem vidimo u nezaposlenosti Roma. I kada rade, rade sezonske poslove, prodaju polovnu robu na buvljaku… Snalaze se svako na svoj način, ali mi smo tu da im pomognemo. Izlasci na teren i stalna komunikacija omogućava da se brže i lakše prepoznaju problemi, a samim tim i brže reše“, ističe Veljković.

Rano napuštanje škole i neredovno pohađanje nastave romskih učenika

„Tradicija Roma je da vrlo rano stupaju u brakove, Romkinje u većini slučajeva postaju majke pre punoletstva i zbog toga često napuštaju školu. Na meni kao koordinatoru je da prvenstveno edukujemo decu, a tu su i projekti čiji je cilj da se podstaknu romska deca da nastave školovanje“.

Stvaranje uslova za kvalitetnije obrazovanje romske dece

Od 2009. godine kada je otvoren Romski edukativni centar vidi se boljitak u pogledu obrazovanja, U prostorijama Romskog edukativnog centra imaju svu podršku i pomoć pri procesu učenja i pisanju domaćih zadataka, dobijaju dopunsku nastavu iz srpskog jezika, matematike i drugih predmeta uz pomoć romskih učitelja. „U lepo opremljenim prostorijama stvorili smo uslove za kvalitetnije obrazovanje romske dece, jer nam je obrazovanje na prvom mestu“, kaže Veljković

Integraciju Roma i njihovo zapošljavanje

Dosadašnji projekti integracije Roma dali su dobre rezultate, jer procenat obrazovanih Roma je sve veći  i zato smatram da je obrazovanje prvi korak u integraciji. Integracija Roma traje do 2025. godine, te se nadamo da će se dobri rezultati videti u budućnosti“, rekao je Zoran Veljković. Nadamo se da ćemo i dalje imati podršku, kako u obrazovanju tako i u zapošljavanja i samozapošljavanju Roma i Romkinja“, zaključuje Veljković,

Romski koordinator za Grad Požarevac Zoran Veljković ističe da u Edukativnom centru mogu da dobiju socijalno pravnu pomoć, praktičnu i logističku kao i ostale vrste pomoći i podrške članovima zajednice. savete i popunjavanje pri konkurisanju, upis dece u škole i fakultete, stipendije. Romski edukativni centar je na usluzi romskom stanvštvu za svaku vrstu pomoći i podrške.

Solidaritätsdienst International e.V. (SODI) u saradnji sa Udruženjem Roma Braničevskog okruga (URBO) realizuje projekat „Poslovni inkubator Požarevac: Promocija zapošljavanja i zapošljivosti Roma, povratnika i interno raseljenih lica u Braničevskom regionu“.

Cilj projekta je povećanje potencijala za zapošljavanje žena romske nacionalnosti, povratnica iz inostranstva, lokalnih Romkinja i drugih ugroženih grupa žena, pružajući im integraciju kroz nove perspektive i društveno-ekonomsku održivost u sopstvenoj zemlji, Srbiji.

U okviru projekta Podsticanje samozapošljavanja Romkinja, korisnica Sofija Stojanović sa preduzetničkim potencijalom dobila je odgovarajuću stručnu i materijalnu podršku i pokrenula svoj posao.

Sofija Stojanović, dvadesetjednogodišnja devojka iz Požarevca ostvarila je svoju želju  i otvorila salon lepote „Rich Beautu“.

„Kao mala želela sam da radim padekir i manikir i napokon mi se taj san ostvario. Tu priliku mi je pružilo Udruženje Roma Braničevskog okruga.“

Posle obuke i dobijenih sertifikata zajedno sa sestrom radi pedikir, manikir, šminkanje i nadogradnju trepavica, U planu im je i kupovina solarijuma.

Sofija na kraju razgovora ističe da je veliku pomoć i podršku, pored svoje porodice i prijatelja, imala i u Romskom edukativnom centru. Kako kaže, uvek su tu da daju dobar savet i upute šta i kako treba da se radi.

Ova mlada i harizmatična devojka svojim primerom razbija stereotipe i hrabri mlade Romkinje da krenu njenim stopama i same sebi krče put ka obrazovanju i životnim prilikama.

Projekat zajednički finansiraju BMZ – Nemačko ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj, Udruženje Roma Braničevskog okruga i ,,SODI”.