Novi kontigent od 50.000 vakcina Sputnik V jutros je iz Rusije dopremljen u Srbiju.

Avion „Er Srbije“ koji je prevezao cepiva, na beogradski aerodrom „Nikola Tesla“ sleteo je oko 06.30 sati, a vakcine će odmah biti dopremljene u Institut „Torlak“, odakle će se distribuirati centrima za vakcinaciju širom zemlje.

Noćas je na moskovskom aerodromu Šeremetjevo utovar vakcina u avion „Er Srbije“ nadgledao ministar za inovacije Nenad Popović, koji je istakao da se odnosi Srbije i Rusije nalaze na najvišem niovu u istoriji.

„Nijedna zemlja u Evropi nije dobila ovoliko vakcina iz Rusije koliko je dobila Srbija. U ovom trenutku, kada se i sama Rusija suočava sa poteškoćama da distribuira dovoljno vakcina svojim regionima, ona pomaže Srbiji i šalje vakcine kada su nam najpotrebnije“, rekao je Popović.

To je, ističe, najčvršći dokaz bratskih odnosa dve zemlje i najboljih ličnih odnsa predsednika Aleksandra Vučića i Vladimira Putina.

„Vakcina je danas vrednija od zlata. Vakcine su nam važne za očuvanje zdravlja i života ljudi, ali i za ekonomiju i vraćanje normalnom životu“, rekao je Popović, koji je i kopredsednik Međuvladinog komiteta za saradnju sa Rusijom.

On je istakao da Srbija, nastavkom vakcinacije ovim tempom, može prva da pobedi pandemiju.

„Da nastavi da jača ekonomiju i privlači investicije, i da učvrsti ulogu ekonomskog lidera u ovom delu Evrope“, rekao je Popović.

Iz Rusije je u Srbiju jutros stiglo još 50.000 vakcina, a kroz dva dana, 11. februara, trebalo bi da stignu i ruski stručnjaci, koji će sa kolegama iz Instituta „Torlak“ razmotriti mogućnosti da „Sputnjik V“ počne da se proizvodi u Srbiji.

Izvor: novosti