U nesvakidašnju turu jednog od dvanaest rimskih nalazišta na teritoriji Srbije možete da se uputite svakog dana od 9 do 19 sati, ali još uvek uz obavezno nošenje zaštitne opreme – maske i rukavica.

Foto: AP „Viminacijum“ screenshot

Značaj arheološkog lokaliteta „Viminacijum“ nadmašuje nacionalne okvire. Za poslednjih 300 godina, koliko se obavljaju istraživanja, otkriveno je manje od pet procenata obrisa grada u kome je prema pretpostavkama arheologa pre 2.000 godina živelo oko 40.000 stanovnika.

Samo nabrajanje otkrića s Viminacijuma napunilo bi knjigu od stotinu strana.

„To je jedan arheološki park u kome, sa ponosom kažem, rade sjajni istraživači. Ja često volim da ih nazovem lavovima i lavicama jer su toliko predani tom prostoru i da nešto istraže, i kad istraže, da pokažu svima nama, da ne zadržavamo to samo za sebe, nego da pokažemo i drugima“, rekao je, gostujući u Jutarnjem programu, direktor Arheološkog instituta, prvi čovek Naučnog projekta „Viminacijum“ dr Miomir Korać.

Dodao je da je institucija „Egzarh“, sa sedištem u Holandiji, „Viminacijum“ proglasila jednim od deset najlepših parkova Evrope ali i da se Viminacijum uželeo posetilaca.

„Imamo sedam vodiča, sve smo rasporedili u manje grupe, a pripremili smo i nove sadržaje“, najavio je dr Korać.

Sredinom marta tokom radova na ugljenokopu, kašika bagera je udarila u nešto veliko i radovi na kopu su odmah obustavljeni. Tim arheologa je u pola noći izašao na teren. Ispod naslaga mulja ležala je krma broda sa veslom.

„Tamo gde je naša Vika, gde su mamuti, tu je jedna rimski brod koji smo istražili i dva monoksila. Mislim da će sve, a posebno decu zanimati kako je izgledao jedan rimski brod od pre dve hiljade godina“, rekao je dr Korać.

„Taj brod je bio dužine 19 metara, mi smo ga istražili u dužini od devet metara, nadogradićemo neke delove koji nedostaju, pokazuje nam da je Dunav, i onda, kao i sada, bio jako živ u transportu i ljudi i robe. Interesantno je videti kako su to oni pravili i na koji način su tada zanatlije spajale te daske… Vidite, neki put i od prošlosti možemo da naučimo nešto“, ispričao je dr Korać.

Posetioce očekuje, između ostalog, i obilazak amfiteatra u kome su se odvijale gladijatorske igre, mogu potom da vide i podzemne freske, carski mauzolej… U planu je i skorije otvaranje Avantura parka.

Smeštaj koji očekuje posetioce u Viminacijumu je nešto najpribližnije onome kako su živeli rimski legionari.

Izvor: RTS