Влада Србије усвојила је измене закона о попису становништва, домаћинства и станова, по којима ће попис који је планиран у априлу, због епидемиолошке ситуације одржати од 1. до 31. октобра.

pixabay

„Да би попис могао да буде спроведен у априлу 2021, потребно је реализовати низ активности које захтевају директан контакт, како запослених у Републичком заводу за статистику са непосредним учесницима у попису, тако и директан контакт инструктора и пописивача са грађанима“, наводи се у саопштењу.

Одлагање пописа за шест месеци неће имати негативне последице по резултате пописа, осим што ће објављивање коначних резултата започети шест месеци касније него што је било планирано, додаје се.

Поред средстава која су предвиђена за попис, око 3,5 милијарди динара, ове године је потребно обезбедити додатна средства у износу од 375,9 милиона динара, од којих ће 32,7 одсто доћи из текуће буџетске резерве, у складу са грант уговором потписаним са Делегацијом ЕУ.

Највећи додатни трошкови, око 161,8 милиона динара биће за ангажовање додатног особља у јединицама локалне самоуправе за примену епидемиолошких мера.

Попис је финансијски подржан преко националног програма ИПА 2018 – ЕУ за развој статистике у Србији. Овим програмом, осим Пописа становништва, домаћинстава и станова 2021, планирано је суфинансирање још три значајна статистичка истраживања:

  • Пописа пољопривреде 2021,
  • Истраживања о вишеструким показатељима положаја жена и деце (МИЦС) и
  • Истраживања о здрављу становништва (ЕХИС).

Удео Европске Комисије у финансирању сва четири истраживања износи 20 милиона евра, од чега за попис становништва, домаћинстава и станова 14,2 милиона евра.

Последњи попис у Србији спроведен је 2011. године. Тада је регистровано око 7.2 милиона становника. Међутим, према подацима државног Завода за статистику, у 2019. години број је први пут после 53 године пао испод седам милиона.

 

Извор: novaekonomija.rs