Evropska unija namerava da otvori granice svim ljudima koji su završili proces vakcinacije protiv koronavirusa odobrenim cepivom, ili koji dolaze iz država koje se smatraju epidemiološki bezbednim javlja Njujork tajms. EU će prihvatati putnike iz trećih zemalja vakcinisane jednim od sredstava koje su odobrila Evropska agencija za lekove ili Svetska zdravstvena organizacija. To su trenutno vakcine Fajzer-Biontek, Moderna, Džonson i Džonson, AstraZeneka i Sinofarm.

Foto: Pixabay

Ambasadori država članica EU složile su se na današnjem sastanku s predlogom Evropske komisije.

Lista bezbednih zemalja zasnovana na epidemiološkim kriterijumima biće finalizovana u petak, a nove mere mogle bi da stupe na snagu već sledeće nedelje, kažu evropski zvaničnici uključeni u taj proces.

Na sastanku u Briselu, diplomate su se takođe složile da se poveća broj novih slučajeva koji jedna zemlja može da dostigne pre nego što bude proglašena kovid-nebezbednom.

Ova promena, kako se dodaje mogla bi da omogući putovanje u EU iz većeg broja zemalja.

Države članice će imati mogućnost da dorade odluku, u slučaju da žele da zadrže oštrije epidemiološke mere, što znači da bi neke evropske države mogle da i dalje traže negativan PCR test ili karantin pri ulasku.

EU će takođe imati mogućnost da se putovanja ponovo onemoguće ako se pojavi preteća nova varijanta koronavirusa.

Izvor: novaekonomija