Европска унија намерава да отвори границе свим људима који су завршили процес вакцинације против коронавируса одобреним цепивом, или који долазе из држава које се сматрају епидемиолошки безбедним јавља Нјујорк тајмс. ЕУ ће прихватати путнике из трећих земаља вакцинисане једним од средстава које су одобрила Европска агенција за лекове или Светска здравствена организација. То су тренутно вакцине Фајзер-Бионтек, Модерна, Джонсон и Джонсон, АстраЗенека и Синофарм.

Foto: Pixabay

Амбасадори држава чланица ЕУ сложиле су се на данашњем састанку с предлогом Европске комисије.

Листа безбедних земаља заснована на епидемиолошким критеријумима биће финализована у петак, а нове мере могле би да ступе на снагу већ следеће недеље, кажу европски званичници укључени у тај процес.

На састанку у Бриселу, дипломате су се такође сложиле да се повећа број нових случајева који једна земља може да достигне пре него што буде проглашена ковид-небезбедном.

Ова промена, како се додаје могла би да омогући путовање у ЕУ из већег броја земаља.

Државе чланице ће имати могућност да дораде одлуку, у случају да желе да задрже оштрије епидемиолошке мере, што значи да би неке европске државе могле да и даље траже негативан ПЦР тест или карантин при уласку.

ЕУ ће такође имати могућност да се путовања поново онемогуће ако се појави претећа нова варијанта коронавируса.

Извор: новаекономија