Apel Mup-a: Ne ostavljajte električne uređaje bez nadzora

Iz MUP-a apeluju na građane da budu odgovorni i pažljivi kako bi se sprečili požari u stambenim objektima. Najčešći uzroci ovih požara su ljudske greške, nepažnja i nemar. Zbog toga apeluju na građane da ne ostavljaju električne uređaje upaljene bez nadzora i da budu oprezni pri rukovanju pećima na čvrsto gorivo. Ovo je upozorio Miloš Milenkov, pomoćnik načelnika Uprave za vatrogasno-spasilačke jedinice u Sektoru za vanredne situacije.

Foto: Pixabay/suvajit

On je istakao da najčešći uzroci požara u stambenim objektima uključuju neispravne ili preopterećene električne instalacije, kao i neispravne ili nebezbedno ostavljene električne uređaje.

Milenkov je pozvao sugrađane da budu odgovorni i da, kada napuštaju svoje stanove, provere da li su isključili električne uređaje, posebno punjače mobilnih telefona i klima uređaje.

Takođe je naglasio da početak grejne sezone često prati povećan broj požara u stambenim objektima i pozvao građane da budu odgovorni prema sebi, svojim porodicama i komšijama.

Pored toga, preporučio je građanima da pre početka grejne sezone i tokom njenog trajanja provere da li su dimnjaci i ložišta očišćeni, budu oprezni pri rukovanju pećima na čvrsto gorivo, ne ostavljaju grejalice i druge grejne uređaje bez nadzora, i vode računa da se u njihovoj blizini ne nalaze zapaljivi materijali.

Milenkov je takođe apelovao na građane da u slučaju požara odmah pozovu vatrogasce-spasioce na broj 193.