Извор: АП, Бета

Око 60 одсто грађана Србије забринуто је због пандемије корона вируса, а 48 одсто сматра да се Влада добро носи са актуелном ситуацијом док њих 42 одсто има супротно мишљење, показују резултати међународног истраживања Галуп Интернешнл (Gallup International).

Анкета спроведена од 11. до 22. марта показала је да се на Балкану претежно сматра да је опасност од пандемије корона вируса преувеличана, како сматра 73 одсто испитаника у БиХ и Северној Македонији, односно 72 одсто у Бугарској док је у Србији тај проценат нижи и износи 42 одсто.

Око 32 одсто испитаника у Србији сматра да је епидемија последица намерног ширења заразе док 31 одсто анкетираних верује у њено природно порекло.

Већина испитаника у свету изражава јасну спремност да привремено жртвује нека своја права ако то помаже у спречавању ширења инфекције, па тај став износи скоро 70 одсто анкетираних грађана Србије, 95 одсто Аустријанаца, 91 одсто Холанђана и само 45 одсто грађана САД.

Најзадовољни реакцијом државе на пандемију корона вируса су грађани Аустрије (88 одсто), следе становнии Индије (83 одсто) и Холандије (79 одсто) док 44 одсто Немаца и 46 одсто Американаца сматра да се владе тих земаља не носе добро са пандемијом.

Kада је реч о очекивањима грађана у наредном периоду, око 56 одсто испитаника у Србији сматра да најгори период епидемије тек долази, 32 одсто да ће ситуација остати иста док 12 одсто сматра да је најгоре прошло.

Највећи песимисти у том погледу су Британци пошто 82 одсто њих сматра да најгоре тек долази, следе Холанђани, Французи и Аустријанци док 60 одсто грађана Индије, 63 одсто Турака и 83 одсто становника Азербејџана сматра да је најтежи период пандемије прошао.

Истраживање је показало и да је меру кућног карантина глобално предузело 14 одсто испитаника, највише у Италији.

Глобално превладава уверење да се корона вирус природно појавио док 58 одсто анкетираних у Бугарској и 53 одсто у Северној Македонији сматра да је у питању намерно ширење заразе.

Анкета је обухватила више од 28.000 грађана у 30 земаља, између осталих у Русији, Индији, Италији, Француској, Немачкој, Швајцарској и САД.