Gated community je u SAD uobičajen izraz kojim se opisuje naselje zatvorenog tipa, ograđeno naselje. Svi znamo, mahom iz filmova, kako ova naselja otprilike izgledaju – nalaze se u predgrađima, imaju ogradu i kapiju, često i čuvara, video nadzor, uređene ulice i u njima niz kućica koje liče jedne na druge, sa urednim travnjacima. Nema automobila načičkanih po trotoarima, nema smeća na ulicama, deca se slobodno igraju ispred kuće. Zelenilo, privatnost, sigurnost… Rečju – američki san.

Foto: ekapija

Ovakva i slična ograđena naselja, polako niču i u Srbiji. Još uvek ih ima jako malo, ali je evidentno da utiru put novom trendu u stanogradnji kod nas, s obzirom da, kako kažu investitori i stručnjaci za nekretnine, ovaj tip stanovanja sve više zanima kupce.

Jedno od takvih naselja zatvorenog tipa gradi se u Vrnjačkoj Banji, ali i na padinama Fruške gore

Na Srebrnom jezeru, takođe je u planu izgradnja naselja zatvorenog tipa.

To je za eKapiju potvrdio Mitar Jović, direktor kompanije Silver Lake Investment koja na Srebrnom jezeru već ima izgrađene turističke kapacitete u sklopu kompleksa Silver Lake Resort.
Naselje će biti ograđeno, sa obezbeđenjem, kontrolisanim pristupom i zajedničkim održavanjem, imaće 20 do 30 kuća za prodaju površine od 60 do 120 m2 i dva bazena.