Na osnovu izveštaja o analizi NIVS Beograd broj od 30.08.2021.godine. u uzorku divlje svinje u reviru naselja kojim gazduje LU Golubac, utvrđeno je postojanje zarazne bolesti afričke kuge svinja, Naselja Miljević, Barič, Bikinje, Šuvajić, Donja Kruševica, Dušmanić, Žitkovica, Snegotin, Kudreš, Ponikve, Sladinac, Usije, Golubac, Radoševac, Malešev, Dvorište i Vojilovo se nalaze u zaraženoj zoni.

Foto: RTV Biser

U ugroženom području sprovodiće se sledeće mere :

-popis svih gazdinstava sa brojnim stanjem svinja, uz sprovođenje pasivnog nadzora i svih nesprovedenih mera iz Programa zdravstvene zaštite životinja.

-držanje svinja uz izolaciju od divljih svinja, uz pooštrene biosigurnosne mere / de barijera, dezinfekcija objekta, opreme koja se koristi u objektu, zaštitne odeće i obuće lica koja se staraju o životionjama, zabrana ulaska u objekte osim lica koja sprovode terapije, dijagnostičke mere i drugih službenih lica.

-obavezno prijavljivanje nadležnoj veterinarskoj službi svih uginuća svinja radi dijagnostičkog ispitivanja.

-zabrana unošenja u domaćinstvo organa ili tkiva divljih svinja, zabrana ishrane pomijama.

-zabrana prometa svinja, svinjskog mesa i proizvoda i sporednih proizvoda poreklom od svinja.

-zabrana organizovanja sajmova, izložbi,stočnih pijaca i drugih okupljanja životinja i

-ubijanje i klanje domaćih svinja na gazdinstvima niskog nivoa biološke sigurnosti na osnovu analize rizika i u skladu sa epizopatiolškom situacijom.

MOLIMO VAS DA OZBILjNO SHVATITE OPASNOST OD POJAVE AFRIČKE KUGE SVINJA I KOD DOMAĆIH SVINJA, UZ VELIKE EKONOMSKE GUBITKE, JER SE BOLEST ŠIRI NEVEROVATNO BRZO!

Izvor: golubac.org.rs