Adolf „Dado“ Topić, rođen je 4. septembra 1949. godine, jugoslovenski i hrvatski muzičar. Topić je u svojoj karijeri bio član Dinamita, Korni grupe i Tajma.

Foto: ex-yumusic.info

Topić je svoju muzičku karijeru započeo kao srednjoškolac u grupi Đavolji eliksiri u kojoj je svirao bas i pevao. Nakon grupe Lavine,  1967. godine priključio se osječkim Dinamitima.

Prvu postavu Dinamita činili su pevač Krunoslav Kićo Slabinac, gitarista Antun Nikolić, basista Alberto Krasnići, klavijaturista Vlada Lazić i bubnjar Ratko Divjak. Kada su Slabinac i Nikolić otišli u vojsku, rad grupe nastavili su Dado, koji je prešao na ritam gitaru i prvi put zapevao, Boček, Divjak i Krasnići. Topić je brzo izgradio reputaciju odličnog pevača soul i bluz muzike. Grupa je svirala isključivo tuđe pesme i za njima nije ostao nijedan studijski snimak.

Krajem 1969. godine priključuje se Korni grupi u kojoj menja pevača Dalibora Bruna. U Korni grupi je počeo da komponuje i tako su nastale njegove prve pesme „Remember“, „Žena je luka, a čovjek brod“ i „Prvo svjetlo u kući broj 4“ koju je napisao zajedno sa Kornelijem Kovačem.

Septembra 1971. godine Topić je napustio Korni grupu i u Zagrebu je uz pomoć menadžera Vladimira Mihaljeka osnovao Tajm. U postavi su bili: Dado Topić (vokal), Tihomir Pop Asanović (klavijature), Vedran Božić (gitara), Mario Mavrin (bas), Ratko Divjak (bubnjevi) i Brane Lambert Živković (klavir i flauta). Debi ploča „Time“ za koji je većinu pesama Dado napisao još dok je bio u Korni grupi, objavljen je polovinom 1972. godine. Prvi tiraž štampan je u pet stotina primeraka, jer se u to vreme nije verovalo da domaći album ima komercijalni potencijal. Kako je prodaja krenula iznenađujuće dobro, ploča je godinama kasnije redovno naknadno izdavana.

1976. godine Topić i Petej su u Jugoslaviji obnovili Tajm. Ubrzo im se pridružio engleski klavijaturista Kris Nikols.

Tajm je nastupio na BOOM 76 festivalu i koncertna verzija pesme „Da li znaš da te volim“ je zabeležena na ploči „BOOM 76“ (PGP RTB 1976.). Ploča „Život u čizmama sa visokom petom“, Topić je snimio u Minhenu. Ovom pločom Topić je ponudio koncepcijski album koji za temu ima život rock zvijezde. Sledeće dve godine Topić je svirao oproštajne turneje grupe Tajm. Tako je snimak njihovog nastupa održanog 6. novembra 1976. godine u novosadskom Studiju M zabeležen na duploj ploči „Randevu s glazbom“ (Jugoton 1977.).

Topić i Nikols su pristupili beogradskoj grupi Ribeli koja je ime promijenila u Mama ko ko. Svirali su na redovnim žurkama u Domu omladine Beograda i pratili Zdravka Čolića na turneji „Putujući zemljotres“. Dado je u duetu sa Borisom Aranđelovićem pevao na singlu grupe Smak „Na Balkanu“ 1979. godine.

Iste godine postigao je hit sa pjesmom Flojd Zorana Simjanovića, napisanom za film Nacionalna klasa reditelja Gorana Markovića. Zatim je na duplom solo albumu „Neosedlani“ donio novi autorski koncept. U jedanaest pesama, prateći princip filmskog scenarija, obradio je životnu priču zamišljenog junaka Jovana koji je napustio Jugoslaviju u želji za udobnim životom.

Sljedeći LP „Šaputanje na jastuku“ snimljen je 1980. godine. Zajedno sa Slađanom Milošević Topić je za Pesmu Evrovizije snimio pop pesmu „Princeza“ koja se pojavila na maksi singlu. Tokom 1987. godine izveo je numeru za TV seriju „Bolji život“.

Polovinom osamdesetih godina Topić je svoju karijeru vezao za festivale zabavne muzike.

Krajem osamdesetih Topić se preselio u Austriju gde je 1993. godine objavio mini CD Call It Love. Posljednjih godina češće nastupa u inostranstvu, a prate ga strani muzičari.

Izvor: Vikipedija