Влада Србије донела је Одлуку о ограничењу висине цена основних животних намирница, заштитне опреме и дезинфекционих средстава, која је објављена у Службеном гласнику 30/2020. На списку се налази 36 категорија производа.

Одлука о ограничавању цена донета је у недељу, а њоме се огрнаичавају цене у трговини на велико и мало основних животних намирница и заштитне опреме тако да не прелазе ниво цена које су ти производи имали на дан 5. марта ове године.

Ова одлука се односи на брашно од пшенице, хлеб, сунцокретово јестиво уље, бели шећер, со, воду, воће и поврће, тестенине, свеже месо, месне прерађевине, рибу, пастеризовано млеко, млеко у праху, јогурт, јаја, дечју храну.

Kада су у питању средства за хигијену, ограничене су цене сапуна, шампона, пасти за зубе, детерџената, рукавица и одеће од пластичних маса, пелена за децу и одрасле, марамица, убруса и тоалет папира.

Ограничење цена односи се и на заштитне производе: маске (пластичне са текстилним филтером), прекривке (текстилне за хируршку употребу), хируршко одело од папира, папирне маске, заштитно гумено одело, рукавице (гумене, хируршке и остале), текстилно хируршко одело, варикина и остали дезинфектанти, асепсол, алкохол и заштитне наочаре.

Министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић рекао је за ТВ Прва да су трговци и апотекари могли до увођења ванредног стања да повећавају цене производа који се највише траже што, како је додао, јесте легално али није било морално, док ће сада бити кажњавани по закону о ванредном стању ако повећавају цене.

Извор: Н1

Фото: Pixabay