Ministar zdravlja Zlatibor Lončar je rekao da će se promeniti režim rada medicinskih ustanova, i da će se pregledati hitni slučajevi. Pored infektivnih klinika, Zemunska bolnica i bolnica „Dragiša Mišović“ će se pretvoriti u bolnice za prijem pacijenata sa koronavirusom ukoliko se broj obolelih bude povećavao.

Prema poslednjim informacijama, u Srbiji koronavirus ima 55 građana, sedam više nego juče.

Infektivne klinike od danas će obezbeđivati Vojska Srbije, jer će najveći udar biti na bolnice koje se bave pacijentima zaraženim koronavirusom.

Prema njegovim rečima, domovi zdravlja će raditi po specijalnom režimu. Svim receptima se produžava se rok, pacijenti će moći da odu u apoteku i dobiće lekove.

Preema njegovim rečima, domovi zdravlja će raditi po specijalnom režimu. Svim receptima se produžava se rok, pacijenti će moći da odu u apoteku i dobiće lekove, rekao je Lončar.

Takođe, domovi zdravlja će od danas izaći s novim brojevima telefona gde će lekari moći da stupe u kontakt s pacijentima.

Uvode se i tri nove linije za psihološku podršku.

Naveo je da će se operacije raditi samo kod životno ugroženih pacijenata, a da će one koje mogu da čekaju biti odložene, kao i kontrolni pregledi.

Onkološki bolesnici koji su na zračnoj i hemioterapiji nastavljaju lečenje po planu, jer spadaju u grupu životno ugroženih pacijenata.

Izvor: rts