„Bitku sa opakim virusom smo dobili i Crna Gora je postala prva „korona fri“ država u Evropi“, kazao je predsednik Vlade Duško Marković.

Foto: Pixabay

Premijer je današnje izlaganje počeo skidanjem maske. „Kad smo već korona fri destinacija, da skinem masku“, kazao je na početku konferencije za novinare Marković.

Bitku sa opakim virusom smo dobili i Crna Gora je postala prva „korona fri“ država u Evropi“, kazao je predsednik Vlade Duško Marković na pres konferenciji.

„Planiramo da se od naredne sedmice otvore vrtići i igraonice, a početkom juna granice i da se dozvole javna okupljanja do određenog broja ljudi. „Biće dozvoljena svadbe, krštenja, ograničen broj publike na sportskim događajima, uz odgovarajuće mjere“, rekao je Marković.

Prvih dana juna granice će biti otvorene sa zemljama koje ispunjavaju kriterijuma Instituta za javno zdravlje, a to su Hrvatska, Slovenija, Albanija, Austrija, Nemačka, Poljska, Češka, Mađarska, Grčka. Za nas posao nije stao, moramo da sprečimo unos virusa, i njegovo širenje.

Crnogorski premijer Duško Marković saopštio je da je Crna Gora odlučila da u prvim danima juna otvori granice sa nizom zemalja, ali su one ostale zatvorene za Srbiju i Republiku Srpsku.

Mere bi, kako je Institut najavio, trebale da stupe na snagu od 1. juna i to znači da ćemo imati dozvoljena javna okupljanja do jednog broja. Mi tako već ulazimo u proces uvođenja javnih okupljanja uz određene mere, rekao je Marković dodajući da će organizovanje litija ostaviti za neki drugi put.