Pojedinci iz geodetskih organizacija i advokatskih kancelarija zloupotrebili su eŠalter katastra jer su list nepokretnosti, kopiju plana i uverenja u papirnoj formi naplaćivale po višoj ceni od propisane republičke administrativne takse, saopštio je Republički geodetski zavod.

Foto: Pixabay

Zavod je pozivao građane da prijave sve koji pokušavaju da ih prevare i naplate list nepokretnosti po, kako su naveli, „astronomskoj ceni“ i da prijavu pošalju na imejl adresu zloupotrebelistanepokretnosti@rgz.gov.rs.
U RGZ navode da su uputili upuzorenje geodetskim organizacijama i da će sankcionisati svaku zloupotrebu eŠaltera i pokušaje „reketiranja građana“.

Katastar podseća ostale profesionalne korisnike (geodetske organizacije, advokate) da su potpisali ugovor o korišćenju eŠaltera i da su se time obavezali da poštuju dobru poslovnu praksu i primenjuju princip međusobnog uvažavanja.

„Naplata vanserijskih naknada za štampanje dokumenata koje izrađuje katastar je zloupotreba koja ne spada u domen uzajamnog partnerstva. U vremenu primene mera za zaštitu od zarazne bolesti, to je i nemoralan čin“, poručuju iz RGZ-a.

Apeluju na građane da besplatno koriste servis eKatastar – Javni uvid, i sajt www.geosrbija.rs

Zbog zloupotreba koje su se dogodile katastar otvara mogućnost da građani sami zakažu termin za podnošenje zahteva na šalteru za list nepokretnosti, kopiju plana i uverenje kroz aplikaciju eZakazivanje na sajtu www.rgz.gov.rs.

„Tražena dokumenta biće im overena elektronskim potpisom i dostavljena imejlom ili u papirnoj formi poštom na kućnu adresu“, navode u Repbličkom geodetskom zavodu.

U saopštenju RGZ podseća se da banke odluke o odobravanju kredita za klijente mogu doneti na osnovu uvida u bazu katastra nepokretnosti ili korišćenjem eŠaltera.

RGZ apeluje i na nosioce javnih ovlašćenja i banke, da od svojih stranaka ne zahtevaju list nepokretnosti, već da edukuju svoje zaposlene o mogućnostima i korišćenju digitalne komunikacije sa katastrom.

Izvor: RTS