Film Hanka je prvi film sa prostora Jugoslavije koji je bio nominovan za Zlatnu palmu u Kanu u  režiji Slavka Vorkapića. Autori scenarija su bili Isak Samokovlija i Slavko Vorkapić, na osnovu istoimene novele Isaka Samokovlije.

Foto: vorkyteam.rs

Slavko Vorkapić, reditelj, montažer, pedagog i teoretičar filma rođen je 17. maja 1894. godine.

Rođen u godini u kojoj je izmišljen kinematograf. Vorkapić je prvi dodir sa filmom imao kao šestogodišnjak, kada je na jednoj cirkuskoj predstavi video filmove Žorža Melijesa. To je presudno uticalo na njegovo buduće opredeljenje.

Slikarstvo je studirao u Beogradu, Budimpešti i Parizu. Uveren da su „žive slike“ filma umetnost budućnosti 1920. godine odlazi u Holivud. Stručnjak za stvaralačku montažu i upotrebu specijalnih efekata na filmu, režirao je montažne sekvence u oko stotinu holivudskih filmova.

Dva puta je nominovan za „Oskar“-a u kategoriji dokumentarnih filmova.

Autor je eksperimentalnih filmova „Fingalova pećina“ i „Šuma šumori“.

Bio je član „Kalifornijske grupe“ u Holivudu, koja se zalagala za razvoj umetničkog, autorskog i eksperimentalnog pristupa filmu.

U filmsku teoriju i praksu prvi put je uveo princip vizuelne percepcije, tako da savremeni domaći i svetski film mnogo duguje genijalnim idejama koje je zastupao i u svojim radovima afirmisao ovaj autor.

Izvor: RTS