Грађанима је на располагању још 400.000 ваучера које могу да користе за одмор у Србији, а првог дана подељено је 6.700 ваучера, рекао је за ТВ Пинк министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић.

Foto: Vikipedija

 

Ваучери су у вредности од 5.000 динара и грађани могу да их искористе до 20. новембра.

– Очекујемо да ће највећи део наших људи, део или цео одмор провести у Србији. Првог дана без кампање, без публицитета подељено је 6.700 ваучера и више нема дилеме да ће у кратком периоду свих 400.000 ваучера бити подељено – рекао је Љајић за Ново јутро ТВ Пинк. Он је подсетио да право на ваучере имају пензионери, запослени чија је плата мања од 70.000 динара, незаплослени, пољопривредници и студенти.
Љајић је рекао да је штета у туризму неминовна и не може да се надокнади никаквим мерама, али да држава покушава да је ублажи

– Према проценама Светске туристичке организације то ће бити више од 900 милијарди евра штете за међународни туризам. Не очекујемо велики број страних туриста у Србији, али се очекују туристи из региона – рекао је министар.

Напомиње да највећи проблем имају земље које имају веће учешће туризма у БДП-у – Хрватска која има 17 одсто, Шпанија 15 одсто, Малта 22 одсто, Грчка 20 посто. Србија ће, како је рекао, имати велику штету у туристичком сектору, али то се неће одразити у великој мери на укупну привреду, јер је учешће туризма у БДП-у три одсто.

Извор: твпинк