Predsednik Aleksandar Vučić rekao je za RTS da u svetu vlada pravi rat za vakcine, ali da se Srbija bori. Najavio je novi set mera za pomoć privredi. Svim građanima u maju po 30 evra, 30 evra u novembru, a penzionerima još 50 evra, dodaje Vučić.

Predsednik Srbije rekao je, gostujući u Dnevniku RTS-a, da je Srbija platila i naručila 6,5 miliona vakcina, ali da one neće stići jer ih nema i vlada, kaže, pravi rat za vakcine.

Predsednik je rekao da je pre nekoliko dana stiglo 11.700 vakcina “Fajzera”, pa još 10.000, i najavio da u narednih nekoliko dana stiže još dva puta po 25.000 doza ruske vakcine.

Do sada su, navodi predsednik, vakcinisana 319.504 građanina Srbije. Dodaje da je druga vakcina za njih obezbeđena.

Predsednik je najavio novi paket pomoći privredi, raspoređene u četiri grupe mera.

“Direktna podrška privatnom sektoru – idemo na tri puta po 50 odsto minimalne zarade od 1. marta, a da od 1. aprila bude isplata za preduzetnike, za mikro, mala i srednja preduzeća, postoji dilema za velika preduzeća. Njih je 494, ali ukupno zapošljavaju ogroman broj ljudi, tako da ćemo za njih odluku doneti u narednom periodu”, dodao je Vučić.

Druga mera se, kaže, odnosi na auto-prevoznike koji će dobiti po 600 evra po autobusu u narednih šest meseci.

“Ako neko ima 20 autobusa 600 evra dajemo po autobusu jer su oni najugorženiji da bismo mogli da ih sačuvamo i da bismo bili fer prema njima. Želimo da ti ljudi opstanu i da svoj kapital sačuvaju”, naveo je predsednik Vučić.

Jedna od mera odnosi se na povećanje potrošnje – u maju i novembru svi građani Srbije, koji se budu prijavili, dobiće po 30 evra u dinarskoj protivvrednosti, dok će penzioneri dobiti još 50 evra, rekao je Vučić.

To znači da će penzioneri dobiti ukupno 110 evra pomoći.

“To će biti tri puta pokloni za penzionere, a dva puta za sve punoletne građane. To su srpske pare iz srpske kase iz ozbiljne srpske države, ukupan paket mera, sa velikim preduzećima ukupan paket mera je dodatnih 2,5 milijardi. Idemo brzo sa tim paketom mera”, napomenuo je Vučić.

Izvor: RTS