Епидемиолог Предраг Kон изјавио је да нисмо ни близу победе над корона вирусом и нагласио да се наш здравствени систем брзо адаптирао да комплетно одговори једном снажном удару.

Foto: RTS

Епидемиолог Предраг Kон изјавио је да нисмо ни близу победе над корона вирусом и нагласио да се наш здравствени систем брзо адаптирао да комплетно одговори једном снажном удару, додајући да је “показао виталност којом треба да се хвалимо“.

– Мислим да смо солидно, па чак и успешно премостили тај (први) талас. Видећемо шта ће даље бити, јер не смемо да се превише опуштамо. Још нисмо ни близу победе, јер победа подразумева да вируса нема, као и ниједног смртног исхода дужи период. Вероватно ћемо имати неки предах током лета, а онда ћемо поново морати да се припремимо за зиму или позну јесен – рекао је Kон.

На питање да ли то значи да очекује појаву другог таласа обољевања од Kовида 19 и да ли би он могао да буде јачи, Kон је одговорио да “то баш и није лако процењивати“.

– Има мишљења лекара да до тога неће доћи, има и оних који кажу да ће талас бити блажи. Прилично сам уздржан по том питању јер још немамо податак какав нам је колективни имунитет – рекао је Kон.
На питање шта очекује од истраживања које ће показати колики је степен колективног имунитета у Србији, он је рекао да очекује да “прокуженост неће бити једнака у свим деловима Србије“.

– И мислим да неће бити масовна, већ далеко од тога. Мислим да постоји, али да то није довољно. Различита мишљења о томе постоје и међу епидемиолозима и међу лекарима у Kризном штабу за сузбијање ковида-19 – рекао је Kон.

Али, како је додао, “и кад добијемо резултате, то ће бити само процена, да бисмо тачно знали, морали бисмо све грађане да тестирамо, а то је практично немогуће“

Он је рекао да ће ускоро бити донета уредба по којој ће “фирме бити у обавези да направе свој план заштите у току пандемије, јер ће она трајати дуго“.

Kако је навео, “то значи да фирме морају да обезбеде и употребу заштитних средстава и опреме, дезинфекционих средстава на улазу и у просторијама, то ће бити обавезно“.
– Засад мислимо да је боље да ко год може да ради и даље од куће, то и чини, док не установимо да вируса више нема у циркулацији. То је препоручљиво, али зависи и од процене послодаваца – рекао је Kон.

Он мисли да је најбоље провести летњи одмор у Србији.

– Овде знамо каква је ситауција, а тамо негде знамо оно што нам саопштавају – рекао је Kон.

 

Извор: пинк.рс