Epidemiolog Predrag Kon izjavio je da nismo ni blizu pobede nad korona virusom i naglasio da se naš zdravstveni sistem brzo adaptirao da kompletno odgovori jednom snažnom udaru.

Foto: RTS

Epidemiolog Predrag Kon izjavio je da nismo ni blizu pobede nad korona virusom i naglasio da se naš zdravstveni sistem brzo adaptirao da kompletno odgovori jednom snažnom udaru, dodajući da je “pokazao vitalnost kojom treba da se hvalimo“.

– Mislim da smo solidno, pa čak i uspešno premostili taj (prvi) talas. Videćemo šta će dalje biti, jer ne smemo da se previše opuštamo. Još nismo ni blizu pobede, jer pobeda podrazumeva da virusa nema, kao i nijednog smrtnog ishoda duži period. Verovatno ćemo imati neki predah tokom leta, a onda ćemo ponovo morati da se pripremimo za zimu ili poznu jesen – rekao je Kon.

Na pitanje da li to znači da očekuje pojavu drugog talasa oboljevanja od Kovida 19 i da li bi on mogao da bude jači, Kon je odgovorio da “to baš i nije lako procenjivati“.

– Ima mišljenja lekara da do toga neće doći, ima i onih koji kažu da će talas biti blaži. Prilično sam uzdržan po tom pitanju jer još nemamo podatak kakav nam je kolektivni imunitet – rekao je Kon.
Na pitanje šta očekuje od istraživanja koje će pokazati koliki je stepen kolektivnog imuniteta u Srbiji, on je rekao da očekuje da “prokuženost neće biti jednaka u svim delovima Srbije“.

– I mislim da neće biti masovna, već daleko od toga. Mislim da postoji, ali da to nije dovoljno. Različita mišljenja o tome postoje i među epidemiolozima i među lekarima u Kriznom štabu za suzbijanje kovida-19 – rekao je Kon.

Ali, kako je dodao, “i kad dobijemo rezultate, to će biti samo procena, da bismo tačno znali, morali bismo sve građane da testiramo, a to je praktično nemoguće“

On je rekao da će uskoro biti doneta uredba po kojoj će “firme biti u obavezi da naprave svoj plan zaštite u toku pandemije, jer će ona trajati dugo“.

Kako je naveo, “to znači da firme moraju da obezbede i upotrebu zaštitnih sredstava i opreme, dezinfekcionih sredstava na ulazu i u prostorijama, to će biti obavezno“.
– Zasad mislimo da je bolje da ko god može da radi i dalje od kuće, to i čini, dok ne ustanovimo da virusa više nema u cirkulaciji. To je preporučljivo, ali zavisi i od procene poslodavaca – rekao je Kon.

On misli da je najbolje provesti letnji odmor u Srbiji.

– Ovde znamo kakva je sitaucija, a tamo negde znamo ono što nam saopštavaju – rekao je Kon.

 

Izvor: pink.rs