Аутор/Фото: РТВ Бисер

Данас почиње Страсна недеља, последња, седма недеља часног поста, која претходи Васкрсу. Та недеља је код Срба позната и као Страдална или Велика недеља.

Страсни понедељак: Овим даном почиње седма недеља поста. По црквеном предању, назив Велика ова седмица је добила због тога што је у овој недељи Исус Христ учинио велика дела. Исус је уништио смрт, победио грех и скинуо проклетство са људског рода, чиме му је отворио пут ка рају. Назив „Страсна“ ова недеља је добила јер су у овим данима појачане молитве, бдења, као и пост.

Страсни или Завалити уторак: Ова недеља има и назив „Завалита“, како је називају у југоисточној Србији. На овај дан се строго постило, што је значило да се једном у току дана окуси нешто сасвим мало, попут воде или кафе.  Ове недеље се не чује песма, нити се игра коло. Разлог је Исусово страдање, које ће се десити на Велики петак. У овим данима се из тог разлога, људи посебно посвећују добрим делима.

Велика среда је последњи пуни радни дан у недељи. Било је забрањено да жене шију, баш као и у Цветној недељи.

Велики четвртак је у потпуности посвећен ратарству. Сви радови су забрањени осим сејања лубеница. Веровало се да ће лубенице, ако се посеју на овај дан, бити напредне.

На Велики петак, према јеванђељу, десило се велико страдање Исуса Христа. Ово страдање се назива још и искупнина, јер је Исус тиме искупио људске грехе. Велики петак се још назива и „петак страдања“, а подразумева најстрожији пост. На овај дан фарбамо јаја и то је највећи обичај којем се сви радују.

На Велику суботу се меси Васкршњак, обредни колач, који се кити босиљком и утиснутим словом. Овај колач је украшаван и јајима од којих се једно, бело, ставља у средину, а њима се на Васкрс деца међусобно дарују. Понегде се и на Велику суботу фарбају јаја.

Седмог дана Страсне недеље слави се Ускрс, највећи хришћански празник. Обичај је да се на овај дан разбијају јаја, а победник који је разбио јаје потивнику, добија његово јаје на поклон. Овом празнику се нарочито радују деца, а верује се да на овај дан посебно треба величати живот и бити радостан.