Џозеф Пулицер, зачетник „жуте штампе“, оснивач Пулицерове награде, амерички новинар мађарског порекла, рођен је на данашњи дан 10. априла 1847. године у Чарслтону.

Фото: Википедија

Био је власник листова Пост-Диспеч из Сент Луиса, Wорлд и Евенинг Wорлд из Њујорка у који је емигрирао када је имао 17 година.

Храбро је износио упечатљиве примере друштвене и економске неједнакости, те је тежио реформама и отклањању злоупотреба, па је тако стекао статус оснивача сензационе штампе у САД.

Као репортер, радио је прво у новинама Ст. Лоуиса, које 1872. године купује за само 3.000 долара. Убрзо је купио још неколико новина због чега је постао један од најмоћнијих људи на том подручју.

1903. године на Kолумбија универзитету основао је и прву новинарску школу.

Преминуо је 29. 10. 1911. године.

Пулицерова награда, додељује се за дела из различитих области као што су: америчка историја, поезија, драма, романи, музика, новинарство.

Сваке године у 21 категорији Пулицерову награду додељује Универзитет Kолумбија из Њујорка.

Србија има четири добитника Пулицерове награде – први је био научник Михајло Пупин, други песник Душан Чарлс Симић, трећи новинар Волтер Богданић, који се тим признањем окитио чак три пута и фоторепортер Ројтерса Горан Томашевић.

Извор: Википедија