Džozef Pulicer, začetnik „žute štampe“, osnivač Pulicerove nagrade, američki novinar mađarskog porekla, rođen je na današnji dan 10. aprila 1847. godine u Čarsltonu.

Foto: Vikipedija

Bio je vlasnik listova Post-Dispeč iz Sent Luisa, World i Evening World iz Njujorka u koji je emigrirao kada je imao 17 godina.

Hrabro je iznosio upečatljive primere društvene i ekonomske nejednakosti, te je težio reformama i otklanjanju zloupotreba, pa je tako stekao status osnivača senzacione štampe u SAD.

Kao reporter, radio je prvo u novinama St. Louisa, koje 1872. godine kupuje za samo 3.000 dolara. Ubrzo je kupio još nekoliko novina zbog čega je postao jedan od najmoćnijih ljudi na tom području.

1903. godine na Kolumbija univerzitetu osnovao je i prvu novinarsku školu.

Preminuo je 29. 10. 1911. godine.

Pulicerova nagrada, dodeljuje se za dela iz različitih oblasti kao što su: američka istorija, poezija, drama, romani, muzika, novinarstvo.

Svake godine u 21 kategoriji Pulicerovu nagradu dodeljuje Univerzitet Kolumbija iz Njujorka.

Srbija ima četiri dobitnika Pulicerove nagrade – prvi je bio naučnik Mihajlo Pupin, drugi pesnik Dušan Čarls Simić, treći novinar Volter Bogdanić, koji se tim priznanjem okitio čak tri puta i fotoreporter Rojtersa Goran Tomašević.

Izvor: Vikipedija