Jubilarno 15. Međunarodno bijenale umetnosti minijature – najveća i najobuhvatnija izložba malog formata, svetskoj javnosti biće predstavljeno 6. juna u Modernoj galeriji Kulturnog centra u Gornjem Milanovcu. Gran-pri dobio je Zoran Bogdanović, umetnik iz Australije.

Foto: kcgm.org.rs

U konkurenciji radova više od 420 autora iz tridesetak zemalja, Bogdanoviću je dodeljeno ovo priznanje za skulpture Daily samples / Sunset, Daily samples / Sunny Day – Emancipovana forma, Osvajanje prostora.

Za razliku od svih prethodnih manifestacija, zbog pandemije koronavirusa, otvaranje Bijenala će biti skromnije, a posetioci izložbe moraju da se pridržavaju preventivnih mera koje propisuje Ministarstvo zdravlja Republike Srbije.

Prema odluci žirija 15. Međunarodnog bijenala umetnosti minijature, koji su činili: Monika Miler (predsednica) iz Nemačke, Sofija Ječina (Rusija) i Božidar Plazinić (Srbija), dodeljeno je i sedam prvih nagrada u različitim disciplinima.

Prvu nagradu za slikarstvo dobio je Nikolaj Buzov iz Bugarske za rad Heksafleksagon VI, Heksafleksagon VII, za grafiku je nagrađena Joana Papadimitriju iz Velike Britanije za Pogled, Isceljenje, a za skulpturu Dragana Kojić iz Srbije za Izdizanje 1, Izdizanje 2.

Prva nagrada za crtež pripala je Branku Rakoviću iz Srbije za radove Čista duša i Priroda.

Prva nagrada za primenjenu umetnost dodeljena je Rastku Ćiriću iz Srbije za Light for life, laureat prve nagrade za fotografiju je Tanasis Raptis iz Grčke za Akt 1, Akt 2, a prva nagrada za intermediju dodeljena je Milici Janković iz Crne Gore za Promissed land, Presence in white.

Pohvale je dobilo sedmoro autora iz Srbije – Irena Kuzmanović za slikarstvo, Jelena Sredanović za grafiku, Mladen Marinkov za skulpturu, Sandra Nikač za crtež, Sanja Dević za primenjenu umetnost, Dubravka Lazić za fotografiju i Slobodanka Milošević u kategoriji intermedijalnih radova.

Gran-pri iznosi 1.500 evra, a sedam ravnopravnih prvih nagrada po 500 evra.

Izvor: RTS