Ministarka Đukić Dejanović sa predstavnicima Fondacije za obrazovanje Roma

Spread the love

Ministarka prosvete prof. dr Slavica Đukić Dejanović razgovarala je danas sa predstavnicima Fondacije za obrazovanje Roma, dr Ćiprianom Nekulaom i Ređepalijem Čupijem, i predstavnikom Evropskog romskog instituta za umetnost i kulturu (ERIAK) u Srbiji Bratislavom Mitrovićem, o saradnji Ministarstva prosvete i pomenutih organizacija na unapređivanju obrazovanja dece i mladih iz romske populacije.

Foto: RTV Biser

Ministarka Đukić Dejanović istakla je na sastanku da Ministarstvo prosvete intenzivno radi na većem obuhvatu romske dece u obrazovni sistem, na poboljšanju njihovog obrazovanja i vaspitanja, sprečavanja njihovog osipanja iz sistema obrazovanja, kao i na organizovanju adekvatne sistemske podrške ovim učenicima.

Ona je navela da su mere koje su se sprovodile u prethodnom periodu, poput afirmativnog upisa u predškolske ustanove, osnovne i srednje škole, visokoškolske ustanove, učeničkih i studentskih stipendija i kredita, kao i mreža pedagoških asistenata koji učenicima pružaju podršku u učenju, dale rezultate.

Ovim merama uključili smo 80 odsto romske dece u pripremni predškolski program, za 15 odsto povećali smo procenat romske dece koja upisuju osnovnu školu, a za 20 procenata smo povećali stopu prelaska u srednju školu. Povećan je broj romskih devojčica u srednjem obrazovanju, sada ih je 27 odsto“, rekla je ministarka i dodala da će se sa aktivnostima nastaviti jer naš cilj je da sva deca budu obuhvaćena sistemom obrazovanja i vaspitanja i da sva imaju jednake šanse.

Ona je naglasila da u svim aktivnostima na unapređivanju položaja romske dece, Ministarstvo intenzivno sarađuje sa Nacionalnim savetom romske nacionalne manjine i romskim udruženjima.

Đukić Dejanović je istakla da je uključivanje Roma, a naročito Romkinja, u sistem obrazovanja, od izuzetnog značaja jer su one pokretači promena u svojoj primarnoj zajednici, a mi kao društvo šaljemo poruku da inkluzija nije deklarativno zalaganje, već praktična primena standarda ljudskih prava.

Na sastanku je dogovoreno da se u narednom periodu sagledaju nove mogućnosti za unapređivanje postojećih mera, ali i uvođenja novih mehanizama podrške.

Izvor: Ministrastvo prosvete


Spread the love