U Narodnom muzeju danas su potpisani ugovori kojim će Ministarstvo kulture finansirati projekte Narodnog muzeja i Istorijskog arhiva u Požarevcu u vrednosti od 1,2 miliona dinara.

Foto: pozarevac.rs

Ministar kulture, Nikola Selaković, koji je danas potpisao ugovore sa ove dve institucije kulture u gradu dodao je da pored ova dva ugovora, treba spomenuti i treći ugovor sa Arheološkim institutom iz Beograda koji se itekako tiče grada Požarevca, a koji podrazumeva nastavak radova na opremanju muzeja Arheološkog instituta u okviru lokaliteta Viminacijum, koji je vredan 8 miliona dinara.

Ministar se dotakao i projekta EXPO 2027, govoreći da Požarevac postaje transportno mnogo bliži Beogradu zahvaljujući brzoj saobraćajnici koja je u izgradnji:
„Požarevac se nalazi na manje od sat vremena od Beograda, a 2027. godine u Srbiju će doći više od milion ljudi na EXPO 2027. godine i svaka ona tačka koja nije toliko daleko od Beograda, kao što je Požarevac koji ima ozbiljne kulturne i socijalne, ali i istorijske, etnološke sadržaje, različite vrste festivala, sve takve stvari postaju magnet za strance koji će dolaziti u Srbiju“.

Gradonačelnik Grada Požarevca Saša Pavlović je istakao dobru saradnju između ministarstva i grada ističući projekat, adaptacije i dogradnje Galerije Milene Pavlović Barili u Požarevcu.
Ministarstvo kulture će finansirati, a Ministarstvo za javna ulaganja sprovesti i upravljati pojedinačnim projektom rekonstrukcije, adaptacije i dogradnje Galerije Milene Pavlović Barili.