Saopštenje Gradskog odbora Stranke slobode i pravde Požarevac prenosimo u celosti.

Foto: SSP Požarevac

Povodom Međunarodnog dana rada posetili smo industrijsku zonu u Požarevcu, kako bismo požarevačkim radnicima čestitali praznik. Međutim, na ovom mestu nismo zatekli niti jedan objekat, niti jednog radnika.

U industrijskoj zoni koju je lokalni režim na čelu sa gradonačelnikom Sašom Pavlovićem rasprodao za višestruko manji iznos od uloženog niko nije zaposlen, kupoprodajni ugovori su za građane ostali tajna, a nakon 11 godina vlasti SNS režima u  Požarevcu nema investicija koje bi ljudima obezbedile radna mesta i pristojnu platu za život.

Prema zvaničnim podacima, prosečna plata u Požarevcu je daleko ispod republičkog proseka, broj radnih mesta u gradu se smanjio, a nezaposlenost raste.

Istovremeno, građani se suočavaju sa galopirajućom inflacijom usled koje polovinu svojih prihoda daju samo na hranu. Struja je za poslednjih 8 meseci poskupela za 26%, računi za vodu  su nam uvećani za 18 %, a za iznošenje smeća za čak 60%. Penzioneri koji su pretprošle godine tonu uglja plaćali 4.500 dinara, prošle 9.000 dinara, sada trebaju izdvojiti 22.000 dinara po toni, dok im se usled besparice lekovi u apoteci nude na rate. Studenti nakon diplomiranja ni ne pomišljaju da se ovde vrate, poljoprivrednici napuštaju svoja domaćinstva, a Požarevac je u prethodnih 11 godina godine ostao bez 10.000 stanovnika.

I dok nas vlastodršci ubeđuju da je inflacija na nivou od svega 12%, a da je rast plata i penzija veći od inflacije, kakva nam je svakodnevnica možda najbolje oslikava izraz na licima ljudi prilikom izlaska iz prodavnice. Gledanje u račun, neverica, tuga i strah.

Za to vreme lokalna vlast u Požarevcu predvođena gradonačelnikom i gradskim većnicima očigledno živi svoje zlatno doba, pa se bavi isključivo obeležavanjem jubileja, godišnjica i otvaranjem manifestacija, a ovi nagomilani problemi se ne mogu i neće se rešiti sami od sebe.

Usaglašavanje sa vrednostima i pravilima EU predstavlja pravac ekonomskog i ravnomernog regionalnog razvoja, pravac sigurnosti i izvesnosti, pravac jednakih šansi za lični i profesionalni razvoj i uspeh, pravac jednakosti pred zakonom, a sve to je pravac trajnog raskida sa ovim i ovakvim režimom. Naš pravac je Evropa.