Од сутра ујутро у свим урбаним средима апсолутно је забрањен излазак на улицу свим лицима старијим од 65 година, а у селима и местима са мање до 5.000 становника, забрана се односи на старије од 70 година, рекао је председник Србије Александар Вучић након седнице два кризна штаба.

Друга мера се тиче свих осталих грађана – од сутра у 20 часова до пет сати ујутро, сваког дана, уводи се забрана кретања свим лицима било које старости. Нико не може да буде на улици, осим надлежних органа на задатку и радника који су у трећој смени, навео је Вучић.

Војска Србије ће преузети контролу над свим затвореним граничним прелазима, мигрантским центрима, свим болницама, и биће наоружана јер мора да заштити лекаре, истакао је председник.

Плате у јавном сектору неће смањивати, да ће медицинским радницима бити повећане, и да нико неће изгубити посао.

Kада се заврши борба са короном, навео је, посветиће се сви политици и договору око избора. Рекао је да су се сви, на данашњем састанку, учесници избора сагласили око тога да о изборима нема речи док траје епидемија

Вучић је рекао да је Србија молила наше грађане који живе у иностранству да не долазе, али да је око 45.000 њих дошло у два дана. „Од 7607 контролисаних лица, 5954 је полиција пронашла код куће и они су били у изолацији, чак 1653 није пронађено код куће. Ја сада питам је ли могуће да је неко толико неодговоран, да се тако понаша.

Хране има на претек, каже Вучић, додајући да ће се нешто и извести у регион, како би суседима помогли, у првом реду БиХ и Републици Српској. Рекао је и да је Северна Македонија упутила захтев, који ће, како каже, бити испуњен. Kаже да пшенице има за 10 месеци само у резерви, такође да су велике резерве и уља.

Подсетио је да је НБС увела раније данас мораторијум на отплату кредита.

Наш циљ је да укинемо све аутобуске линије и возне, да немамо превоз, наш циљ је да људи буду у кући, за раднике ћемо обезбедити посебни аутобус, навео је.

Рекао је да се то може очекивати за неколико дана.

Захвалио је Кини што шаље тако велику помоћ. Председник је нагласио да нема материјала и машине коју нам нису одобрили,