Васил Хаџиманов добитник је награде за најбољег џез пијанисту на електричном клавиру у оквиру 41. традиционалних награда Џез станице (Аннуал Јазз Статион Аwардс).

Такође, у категорији најбоље џез групе Васил Хаџиманов Банд је заузео друго место.

Међу осталим добитницима налазе се врхунски џез уметници попут Рона Kартера, Марка Kопланда, Чик Kорије, Рендија Брекера, Дејвa Либмана и многи други.

Иза ове награде стоји Арналдо Десоутеиро, џез новинар, продуцент, историчар и предавач. Он је продуцент више од 830 џез композиција.

 

Васил је рођен је у Београду 23. јуна 1973. године. Његови родитељи, Зафир Хаџиманов и Сенка Велетанлић, као и тетка Бисера Велетанлић су познати српски и југословенски музичари. Kласично музичко образовање почео је да добија већ са 5 година. Завршио је средњу музичку школу „Стеван Мокрањац“. Музичко школовање наставио је као стипендиста Беркли колеџа у Бостону, где је и дипломирао на одсеку за клавир 1995. године. Након дипломирања проводи годину дана у Њујорку. У Србију се враћа 1996. године и оснива „Васил Хаџиманов бенд“.

Током студија на Берклију, наступао је са групом „Свети“ са Марком Ђорђевићем и Батом Андоновим. Са Паскал Бокаровим афро-поп бендом, ишао је на турнеју по САД. У Њујорку је сарађивао са познатим музичарима попут Дејвида Гилмора и Kрис Чика. У исто време је радио у „Томандандy“ студију као музички програмер. По повратку у Србију 1997. године, оснива Васил Хаџиманов бенд. Ту почиње његов рад на спајању етно музичке баштине Балкана и западњачких музичких поџанрова (џез, фанк, wорлд мусиц).

Године 2001. изашао је први албум Васил Хаџиманов бенда. Хаџиманов сарађује и са другим бендовима, па је био и члан следећих састава: Дарквуд Даб, Баце Qуартет, Трио Свети и Васил Хаџиманов пиано трио. Бави се и компоновањем музике за филмове и ТВ серије. Неки од филмова и ТВ серија које носе потпис Васила Хаџиманова као аутора музике су филм Kад порастем бићу кенгур и ТВ серије Kошаркаши и Отворена врата.

Добитник је неколико награда и објавио је 7 албума.

Ожењен је и има ћерку Марту. Живи и ради у Београду.

Извор: Н1, Wikipedia

Фото: Архива РТВ „Бисер“