Vasil Hadžimanov dobitnik je nagrade za najboljeg džez pijanistu na električnom klaviru u okviru 41. tradicionalnih nagrada Džez stanice (Annual Jazz Station Awards).

Takođe, u kategoriji najbolje džez grupe Vasil Hadžimanov Band je zauzeo drugo mesto.

Među ostalim dobitnicima nalaze se vrhunski džez umetnici poput Rona Kartera, Marka Koplanda, Čik Korije, Rendija Brekera, Dejva Libmana i mnogi drugi.

Iza ove nagrade stoji Arnaldo Desouteiro, džez novinar, producent, istoričar i predavač. On je producent više od 830 džez kompozicija.

 

Vasil je rođen je u Beogradu 23. juna 1973. godine. Njegovi roditelji, Zafir Hadžimanov i Senka Veletanlić, kao i tetka Bisera Veletanlić su poznati srpski i jugoslovenski muzičari. Klasično muzičko obrazovanje počeo je da dobija već sa 5 godina. Završio je srednju muzičku školu „Stevan Mokranjac“. Muzičko školovanje nastavio je kao stipendista Berkli koledža u Bostonu, gde je i diplomirao na odseku za klavir 1995. godine. Nakon diplomiranja provodi godinu dana u Njujorku. U Srbiju se vraća 1996. godine i osniva „Vasil Hadžimanov bend“.

Tokom studija na Berkliju, nastupao je sa grupom „Sveti“ sa Markom Đorđevićem i Batom Andonovim. Sa Paskal Bokarovim afro-pop bendom, išao je na turneju po SAD. U Njujorku je sarađivao sa poznatim muzičarima poput Dejvida Gilmora i Kris Čika. U isto vreme je radio u „Tomandandy“ studiju kao muzički programer. Po povratku u Srbiju 1997. godine, osniva Vasil Hadžimanov bend. Tu počinje njegov rad na spajanju etno muzičke baštine Balkana i zapadnjačkih muzičkih podžanrova (džez, fank, world music).

Godine 2001. izašao je prvi album Vasil Hadžimanov benda. Hadžimanov sarađuje i sa drugim bendovima, pa je bio i član sledećih sastava: Darkvud Dab, Bace Quartet, Trio Sveti i Vasil Hadžimanov piano trio. Bavi se i komponovanjem muzike za filmove i TV serije. Neki od filmova i TV serija koje nose potpis Vasila Hadžimanova kao autora muzike su film Kad porastem biću kengur i TV serije Košarkaši i Otvorena vrata.

Dobitnik je nekoliko nagrada i objavio je 7 albuma.

Oženjen je i ima ćerku Martu. Živi i radi u Beogradu.

Izvor: N1, Wikipedia

Foto: Arhiva RTV „Biser“