Светски Дан позоришта слави се 27. марта и обележава се на иницијативу Међународног позоришног института од 1961. године. На тај дан позоришта широм света организују разне манифестације. Најважнија међу њима је традиционална порука коју увек пише позоришна личност светског угледа.
С обзиром на ванредну ситуацију, Атеље 212 ће као поклон својој публици евитовати култну представу „Радован трећи“ у 20 часова на свом Фејсбук каналу, у оквиру акције „Позориште за сва времена“.
„Радован трећи“ Душана Ковачевића у режији Љубомира Муција Драшкића, премијерно је изведен 30. децембра 1973. године, а своје роле маестрално су одиграли Зоран Радмиловић, Маја Чучковић, Мира Бањац, Милутин Бутковић, Ташко Начић, Милан Цаци Михаиловић и Татјана Бељакова.

Изведена је 299 пута, а последњи пут играна је на сцени Атељеа 212 9. јуна 1985. године.

Светски дан позоришта са спуштеним завесама, уз важну поруку

Театри широм света дочекују без публике Светски дан позоришта, 27. март, а док су завесе спуштене, позоришне куће све више селе представе у виртуелно окружење, покушавајући да одрже дух и олакшају свима период неопходне изолације у борби против коронавируса. Упркос незапамћеној вирусној пошасти, која је блокирала свет, Међународни позоришни институт (ИТИ) и овога пута шаље традиционалну поруку поводом Светског дана позоришта, позивајући позоришта да у овом тешком тренутку деле своје гласове љубави, охрабрења и подршке свим људима, као и да искористе креативност и позитивну енергију да улију светлост у мрак…

С обзиром на пандемију коронавируса, порука поводом Светског дана позоришта, коју је овога пута написао чувени пакистански драматург Шахид Надим (Схадид Надеем), биће читана виртуелно – уместо пред публиком уживо. Иако је Надимова порука настала пре кулминације коронавируса у Европи и САД, његово уверење да позориште има племениту улогу да испуни човечанство енергијом и покрене га да се издигне изнад амбиса и више је него актуелно.

Поруку о Светском дану позоришта у целости можете прочитати ОВДЕ: