Vesti

Bakterije koje se nalaze u hrani, kao što su salmonela ili ešerihija koli, sve je teže lečiti jer postaju otpornije na antibiotike, upozoravaju dve agencije Evropske unije. Antibiotska rezistencija preti da do sredine veka postane veća opasnost od raka.

Pixabay

 

Evropski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) i Evropska uprava za bezbednost hrane (EFSA) sakupljaju i zajedno analiziraju podatke uzete kod ljudi, svinja i teladi u zemljama članicama EU o otpornosti na antibiotike.

U njihovom izveštaju objavljenom 3. marta navodi se da posebno salmonela i kampilobakterija postaju sve otpornije na ciprofloksacin, jedan od antibiotika koji se koristi za lečenje infekcija izazvanih tim bakterijama, a koji je kategorisan kao kritično važan za upotrebu kod ljudi.

Sporadični slučajevi otpornosti salmonele na karbapenem, još jedan veoma važan antibiotik, takođe su istaknuti u izveštaju.

U ranijem izveštaju EFSA iz decembra navodi se da je 2018. gotovo svaka treća epidemija bakterijskih infekcija u EU bila izazvana salmonelom. Salmoneloza je druga najčešća infekcija želudačno-crevnog trakta posle kampilobakterioze.

Agencije su i izveštaju iznele ključne indikatore koji pomažu zemljama članicama EU da procene svoj napredak u smanjenju upotrebe antibiotika i borbe protiv antibiotske rezistencije.

Otpornost na antibiotike je smrtonosna pretnja koja svake godine odnese 33.000 života u EU, a odgovorna je i za ekonomske gubitke koji se procenjuju na oko 1,5 milijardi evra godišnje. Očekuje se da će do 2050. postati veći „ubica“ od raka.

 

Izvor: energetskiportal.rs

Najčitanije objave