Ruski kosmonaut Jurij Maljenšenko i njegova verenica Jekaterina Dmitrijeva, Amerikanka ruskog porekla, na današnji dan, 10. avgusta 2003. godine, rekli su sudbonosna „da“ tokom specijalne veze između zemlje i Međunarodne svemirske stanice.

Foto: Pixabay

To je prvo svemirsko venčanje u istoriji čovečanstva. Astronaut je bio u orbiti, na oko 400 kilometara iznad Novog Zelanda, dok je Dmitrijeva (27) bila u svemirskom centru u Hjustonu, koji je za tu priliku ukrašen za venčanje.

Jurij Malješenko i Jekaterina Dmitrijeva su se dogovorili da se venčaju 10. avgusta, ali je nakon toga mladoženji produžen boravak na svemirskoj stanici. Par, međutim, nije želeo da odloži venčanje.

Malješenko (47), pukovnik avijacije, nadređene je o planovima za venčanje obavestio tek kad je već bio u orbiti, što je razbesnelo komandanta avijacije generala Vladimira Mihajlova koji je, navodno, rekao da ‘kosmonauti ne smeju da se ponašaju kao filmske zvezde’.

Malješenko je u međuvremenu sredio da mu transportnim brodom ‘Progres’ na stanicu u junu budu dopremljeni frak i burma.

Događaj je planiran mnogo ranije. Prvo, sud u Teksasu je morao da odobri mladencima da se venčaju. Prema zakonima ove države, brak može da bude sklopljen uz odsustvo jednog od partnera – ako za to postoji dovoljan razlog. Sud je odlučio da kruženje Zemljinom orbitom na visini od 400 kilometara jeste dovoljan razlog.

Burme i nevestina venčanica upućeni su na svemirsku platformu na teretnoj letilici „Progres“, koja je dostavila gorivo na Međunarodnu svemirsku stanicu. Edvard Lu, mladoženjin američki kolega, bio je kum i čak je svirao „Svadbeni marš“ na klavijaturi koja se nalazila na stanici.

Izvot: blic.rs