Li Jun-fan, poznatiji kao Brus Li, bio je hongkonški i američki glumac, reditelj, majstor borilačkih veština, filozof i osnivač borilačke veštine džitkundo. Li je bio sin zvezde kantonske opere Lija Hoi-Čuena.

Brus Li rodjen je 27. novembra 1940. godine. Komentatori, kritičari, mediji i drugi majstori borilačkih veština smatraju ga jednim od najuticajnijnih majstora borilačkih veština svih vremena, kao i ikonom pop-kulture 20. veka. Često mu se pripisuju zasluge za promenu načina na koji su Azijati prikazani u američkim filmovima.

Li je rođen u kineskoj četvrti u San Francisku, 27. novembra 1940. godine. Roditelji su mu bili poreklom iz Hongkonga, a on je odrastao u Kaulunu, sa svojom porodicom do kasnog puberteta. U filmsku industriju ga je uveo njegov otac i kao dete se javlja u nekoliko filmova. Li se seli u Sjedinjene Države sa 18 godina kako bi stekao akademsko obrazovanje na Vašingtonskom univerzitetu u Sijetlu i u tom periodu počinje da uči borilačke veštine. Njegovi filmovi hongkonške i holivudske produkcije doprineli su popularizaciji hongkonških borilačkih filmova, što je izazvalo talas interesovanja za kineske borilačke veštine na Zapadu sedamdesetih godina 20. veka. Pravac i ton njegovih filmova promenili su i uticali na borilačke veštine i filmove o borilačkim veštinama u Sjedinjenim Državama, Hongkongu i ostatku sveta.

Poznat je po svojim ulogama u pet dugometražnih filmova: Lao Vejovim „Pesnica gneva” (1971) i „Pesnica besa” (1972), Golden Harvestovom „Na zmajevom putu” (1972), u kome je Li bio scenarista i reditelj, Golden Harvestovom i Vorner Brosovom „U zmajevom gnezdu” (1973) i „Zmajeva igra smrti”, oba režirao Robert Klaus. Li je postao ikona pop-kulture poznata širom svijeta, naročito među Kinezima, jer je predstavljao kineski nacionalizam u svojim filmovima. Trenirao je borilačku veštinu ving-čun i kasnije kombinujući uticaje iz različitih izvora, u duhu njegove lične filozifije borilačkih veština, iznedrio je džitkundo. Li je posedovao dvojno državljanstvo, Sjedinjenih Država i Hongkonga.

Preminuo je u Kovlunu Tongu 20. jula 1973. u 32. godini života.