Аутор: РТВ „Бисер“, Извор: ЦЗК Пожаревац, Бојан Гачевић, Фото: Википедија

 

Од 1995. године у Центру за културу Пожаревац одржава се позоришни фестивал у славу једног од највећих српских глумаца – Миливоја Живановића.

Прва недеља априла сваке године публици пружа могућност да се сусретне са највишим глумачким дометима у најбољим представама годишње продукције наших престижних позоришта. О избору представа брине селектор, неко од респектабилних имена из области позоришне критике или театрологије. Свој селекторски допринос овој манифестацији дали су Јован Ћирилов, Мухарем Первић, Петар Марјановић, Божидар Ђуровић, Ђурђија Цветић, Небојша Брадић.

Ова јубиларна 25. година требало је да обилује бројним пратећим програмима, као што су програми посвећени најмлађим суграђанима, под називом „Нових 25 година“. У оквиру овог програма било је предвиђено да се свакога дана у току фестивала од 12 часова на Малој сцени Центра за културу играју дечије представе.

Термин 18 часова је требало да буде резервисан за филмове у којима је глумио Миливоје Живановић. Ту је и изложба коју је специјално за ову прилику приредио „Музеј позоришне уметности Србије“, као и промоције значајних позоришних монографија, књига и филмова.

Проф. др Миливоје Млађеновић, селектор овогодишњих Глумачких свечаности „Миливоје Живановић“ изабрао је представе са одличним глумачким остварењима, то су представе због којих се радо иде у позориште. Сама дуговечност “Глумачких свечаности” је заслуга многих фактора, на првом месту то је низ сјајних људи који су потписивали дугогодишњу селекцију фестивала.

Главни организатор Глумачких свечаности Миливоје Живановић, Бојан Гачевић, дипл. историчар се нада да ће овај богат и занимљив програм моћи да се реализује у другој половини ове године.

Миливоје Живановић: Бард театра, трагичар и комичар

Миливоје Живановић је рођен 2. априла 1900. године у Пожаревцу. Глумачку каријеру је започео у путујућим трупама. Његов почетак бављења глумом везује се за путујуће позориште у Србији 1919. године. Био је члан Српског народног позоришта у Новом Саду 1923, у Скопљу 1928. и Београду 1932. године. Са успехом је играо трагичне и комичне ликове. Био је првак Југословенског драмског позоришта у Београду од 1947. до 1970. године. Године 1970. је прешао у Савремено позориште Београд (данас Београдско драмско позориште), где је наступио у само једној представи.

Добитник је награда – „Седмојулска награда“ (1960), Медаља „Станиславски“, (1966. у Москви), „Сара Бернар“, „Театар нација“ у Паризу.

Један од највећих југословенских глумаца свих времена, Миливоје Живановић преминуо је 15. новембра 1976. године у Београду. Сахрањен је у Алеји заслужних грађана у Београду, а сваке године, на дан његовог рођења, 2. априла уочи почетка Глумачких свечаности у његову част, представници Центра за културу Пожаревац и глумци позоришта „Миливоје Живановић“ положе венце на његов гроб.

Миливоје Живановић је једини глумац у чију се част одржавају два фестивала – „Миливојев штап и шешир“, смотра аматерских позоришта (у фебруару) и Глумачке свечаности „Миливоје Живановић“ за професионална позоришта у априлу. Оба фестивала се одржавају на Великој сцени Центра за културу Пожаревац.