Autor: RTV „Biser“, Izvor: CZK Požarevac, Bojan Gačević, Foto: Vikipedija

 

Od 1995. godine u Centru za kulturu Požarevac održava se pozorišni festival u slavu jednog od najvećih srpskih glumaca – Milivoja Živanovića.

Prva nedelja aprila svake godine publici pruža mogućnost da se susretne sa najvišim glumačkim dometima u najboljim predstavama godišnje produkcije naših prestižnih pozorišta. O izboru predstava brine selektor, neko od respektabilnih imena iz oblasti pozorišne kritike ili teatrologije. Svoj selektorski doprinos ovoj manifestaciji dali su Jovan Ćirilov, Muharem Pervić, Petar Marjanović, Božidar Đurović, Đurđija Cvetić, Nebojša Bradić.

Ova jubilarna 25. godina trebalo je da obiluje brojnim pratećim programima, kao što su programi posvećeni najmlađim sugrađanima, pod nazivom „Novih 25 godina“. U okviru ovog programa bilo je predviđeno da se svakoga dana u toku festivala od 12 časova na Maloj sceni Centra za kulturu igraju dečije predstave.

Termin 18 časova je trebalo da bude rezervisan za filmove u kojima je glumio Milivoje Živanović. Tu je i izložba koju je specijalno za ovu priliku priredio „Muzej pozorišne umetnosti Srbije“, kao i promocije značajnih pozorišnih monografija, knjiga i filmova.

Prof. dr Milivoje Mlađenović, selektor ovogodišnjih Glumačkih svečanosti „Milivoje Živanović“ izabrao je predstave sa odličnim glumačkim ostvarenjima, to su predstave zbog kojih se rado ide u pozorište. Sama dugovečnost “Glumačkih svečanosti” je zasluga mnogih faktora, na prvom mestu to je niz sjajnih ljudi koji su potpisivali dugogodišnju selekciju festivala.

Glavni organizator Glumačkih svečanosti Milivoje Živanović, Bojan Gačević, dipl. istoričar se nada da će ovaj bogat i zanimljiv program moći da se realizuje u drugoj polovini ove godine.

Milivoje Živanović: Bard teatra, tragičar i komičar

Milivoje Živanović je rođen 2. aprila 1900. godine u Požarevcu. Glumačku karijeru je započeo u putujućim trupama. Njegov početak bavljenja glumom vezuje se za putujuće pozorište u Srbiji 1919. godine. Bio je član Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu 1923, u Skoplju 1928. i Beogradu 1932. godine. Sa uspehom je igrao tragične i komične likove. Bio je prvak Jugoslovenskog dramskog pozorišta u Beogradu od 1947. do 1970. godine. Godine 1970. je prešao u Savremeno pozorište Beograd (danas Beogradsko dramsko pozorište), gde je nastupio u samo jednoj predstavi.

Dobitnik je nagrada – „Sedmojulska nagrada“ (1960), Medalja „Stanislavski“, (1966. u Moskvi), „Sara Bernar“, „Teatar nacija“ u Parizu.

Jedan od najvećih jugoslovenskih glumaca svih vremena, Milivoje Živanović preminuo je 15. novembra 1976. godine u Beogradu. Sahranjen je u Aleji zaslužnih građana u Beogradu, a svake godine, na dan njegovog rođenja, 2. aprila uoči početka Glumačkih svečanosti u njegovu čast, predstavnici Centra za kulturu Požarevac i glumci pozorišta „Milivoje Živanović“ polože vence na njegov grob.

Milivoje Živanović je jedini glumac u čiju se čast održavaju dva festivala – „Milivojev štap i šešir“, smotra amaterskih pozorišta (u februaru) i Glumačke svečanosti „Milivoje Živanović“ za profesionalna pozorišta u aprilu. Oba festivala se održavaju na Velikoj sceni Centra za kulturu Požarevac.