U planu je da se iduće godine otvore još tri međunarodna putnička pristaništa u Srbiji – Veliko Gradište, Sremski Karlovci i Kostolac.

Arhiva RTV Biser

Na 7. biznis-konferenciji „Trasnport i logistika jugoistočne Evrope i Dunavskog regiona – TIL 2020“, Perović je rekao da je u planu ulaganje u sređivanje marina u Kladovu i Golupcu.

Kaže da je Agencija sa Gradom Beogradom pokrenula veliki projekat izgradnje marine Čukarički rukavac.

„Taj projekat će da obuhvati izmeštanje Topčiderske reke. Nadam se da će se konačno rešiti pitanje zagađenja u samom rukavcu“, rekao je Perović.

Naveo je da Agencija završava idejni projekat za izgradnju i proširenje kapaciteta luke u Sremskoj Mitrovici.

Kada je reč o putničkom saobraćaju, Perović kaže da je ove godine zabeležen oštar pad i da je evidentirano samo 13 pristajanja, dok je prošle godine bilo više od 1.500 pristajanja.

„Pad je više od 99 odsto. Nadamo se da će sledeće godine biti bolja situacija. Krenuli su kruzeri, ali to nije onaj planirani obim koji smo imali na početku godine“, kaže Perović.

Naveo je da je Srbija za celu ovu godinu imala 1.000 putnika, dok je samo Beograd prošle godine imao 104.000 turista koji su došli u glavni grad rekama.

Za ovu godinu je bilo najavljeno 200 pristajanja u Golupcu, što je oko 30.000 putnika, a Perović navodi da nije bilo nijednog.

Naveo je da je do 30. septembra ove godine Agencija za upravljanje lukama evidentirala 10,7 miliona tona pretovarenog tereta, što je 5,64 odsto više nego u istom periodu 2019. godine.

Autor: B92