Sektor za međunarodne odnose i evropske integracije u oblasti kulture pokrenuo je platformu pod nazivom „Portal za razmenu digitalnih međunarodnih projekata u oblasti kulture”, namenjenu diplomatsko-konzularnim predstavništvima Republike Srbije u inostranstvu, a u cilju promovisanja kulture i umetnosti Srbije širom sveta. Na platformi su ponuđeni projekti koji su podržani kroz Konkurs Ministarstva za sufinansiranje projekata za promovisanje kulture i umetnosti Republike Srbije u inostranstvu u digitalnom formatu kao i projekti republičkih ustanova kulture.

Foto: screan naslovne portal

Diplomatsko-konzularna predstavništva Republike Srbije mogu u ovom trenutku, a radi promocije kulture Srbije, da preuzmu sledeće digitalne izložbe i sadržaje: „Jovan Cvijić, jedan od velikih umova Srbije” Centra za kulturu „Vuk Karadžić” iz Loznice, „Vranjske pesme” Udruženja ADFOR, „SRBIJA: ŽIVA TRADICIJA” Udruženja World Music asocijacija Srbije, „Svetska baština u Srbiji na Kosovu i Metohiji – digitalizacija i promocija zidnog slikarstva manastira Dečani” Platoneuma.

U narednom periodu biće dostupne sledeće izložbe: „Virtuelna izložba nošnji, nakita i oglavlja Srba na teritoriji bivše Jugoslavije” Udruženja za promociju kulturno‐zabavnog i zdravog življenja Vračart, izložbe o Vinči, kao i strip Alekse Gajića Digital Mind-a, „KALEDIOSKOP SRBIJE – Pirotski ćilim” Agencije Mediapont. Tu si i projekti republičkih ustanova kulture u digitalnom formatu kao što je izložba Istorijskog muzeja Srbije „Sveti Sava Srpski” i Galerije Matice srpske „Sava Šumanović i tajna pod kupolom”.

Portal će se redovno dopunjavati novim projektima. Svi sadržaji su dostupni na više svetskih jezika.

Izvor: kultura.gov.rs