U Srbiji je otvoreno samo 112 od ukupno 380 hotela, a popunjenost smeštaja je usled pandemije svega 10,79 odsto, saopštilo je Poslovno udruženje hotelsko-ugostiteljske privrede Srbije (HORES).

Foto: Pixabay

Za period jun-septembar, na osnovu potvrđenih rezervacija, a uz mogućnost otkazivanja, rezervisano je svega oko osam odsto smeštajnog kapaciteta svih hotela u Srbiji. HORES je pozvao građane da ove godine godišnje odmore provedu u Srbiji i koriste turističke vaučere koje je omogućila Vlada Srbije, kako bi pomogli oporavak hotelsko-ugostiteljske privrede.

„Zbog posledica zdravstvene krize s KOVID–19, vanrednog stanja i ograničenja normalnog rada, mnogobrojni hoteli i restorani skoro tri meseca nisu radili, a manji broj koji je radio, gotovo nije imao prometa“, navodi HORES u saopštenju.

Udruženje ističe da ankete među stranim gostima pokazuju da su bili zadovoljni boravkom u hotelima u Srbiji koja „ima potencijal da bude odlična turistička destinacija“. Tako je 85 odsto ankteriranih stranih turista reklo da bi prijateljima preporučilo posetu Srbiji.

Izvor: n1