Владе Србије усвојила је данас сет најновијих одлука у вези са спречавањем ширења вируса ЦОВИД-19, међу којима је укидање градског превоза и забрана рада свих објеката и локала унутар тржних центара, изузев самопослуга, продавница хране и апотека.

Од вечерас у 20 часова на територији целе Србије ступа на снагу одлука о привременом укидању градског превоза, али се та мера не односи се на такси превоз, сосптвени превоз путничким возилима и превоз за запослене.

За све грађане који време трајања ванредног стања морају да раде или не могу да раде од куће, биће организован превоз о чему ће бити накнадно обавештени, а изузетак од забране градског превоза могућ је искључиво на основу посебне дозволе, наглашено је у саопштењу Владе.

Забрана кретања од 20 часова до пет часова ујутру свакога дана, измењена је за дан недељу, тако да грађани старији од 65 година могу напуштати своје домове од три до осам часова ујутру, ради куповине намирница у самопослугама или лекова у апотекама.

Списак продавница и апотека који ће радити недељом у том периоду јавно је доступан на сајту www.цовид-19.рс као и на сајту Владе Србије.

Spisak objekata za rad nedeljom od 04 do 07-2

За све грађане млађе од 65 године период забране кретања мења се за суботу, када ће кретање бити забрањено од 20 часова до три часа ујутру.

Такође, забрањује се рад свих објеката и локала унутар тржних центара изузев самопослуга, продавница хране и апотека, а вечерас од 20 часова забрањен је и боравак у свим парковима и јавним површинама намењеним за рекреацију и спорт.

Забрана јавног окупљања у затвореном простору пооштрена је тако да у затвореном простору не може боравити више од пет особа.

За угоститељске објекте донета је одлука о посебним мерама пружања услуга у области трговине на мало, која обухвата продају хране и пића, што не подразмева затварање угоститељских објеката, већ се забрану угоститељима да своју делатност обављају тако што би корисници услуга купљену храну и пиће конзумирали у објекту или у башти угоститељског објекта.

То значи да грађанин може да купи храну и пиће „за понети“, а не може да купљену грану и пиће конзумира за столом или шанком у самом угоститељском објекту или у башти угоститељског објекта, објашњава Влада своју одлуку.

Уколико угоститељ жели да обавља своју делатност за време трајања ванредног стања, неопходно је да успостави доставну службу која би испоручивала храну и пиће „за понети“ или да организује шалтер преко кога би се продавала храна и пиће без уласка у сам угоститељски објекат.

У том случају радници у угоститељком објекту морају да буду опремљени одговарајућом хигијенско-техничком опремом за спречавање ширења заразне болести.

Суштина Одлуке је да се забрани улазак грађана у угоститељске објекте и баште угоститељских објеката, а све у циљу њихове заштите од вируса ЦОВИД-19, наводи Влада, наглашавајући да се одлука не односи само на ресторане и кафиће, већ и друге предузетнике – кладионице, аутоперионице, играонице и друге, који су омогућавали корисницима својих услуга да за столом или шанком конзумирају храну и пиће коју било купују или добијају бесплатно.

Све усвојене мере у претходном периоду, имају за циљ искључиво очување живота и здравља грађана, наводи Влада у саопштењу и поручује да „у овој борби не може победити сама већ нам је неопходна сарадња са свим грађанима и њихова највећа могућа дисциплина“.

Влада је поновила апел свим грађанима Србије да се „најстроже придржавају“ свих усвојених мера.

 

Izvor: N1

Foto: Pixabay