Vlade Srbije usvojila je danas set najnovijih odluka u vezi sa sprečavanjem širenja virusa COVID-19, među kojima je ukidanje gradskog prevoza i zabrana rada svih objekata i lokala unutar tržnih centara, izuzev samoposluga, prodavnica hrane i apoteka.

Od večeras u 20 časova na teritoriji cele Srbije stupa na snagu odluka o privremenom ukidanju gradskog prevoza, ali se ta mera ne odnosi se na taksi prevoz, sosptveni prevoz putničkim vozilima i prevoz za zaposlene.

Za sve građane koji vreme trajanja vanrednog stanja moraju da rade ili ne mogu da rade od kuće, biće organizovan prevoz o čemu će biti naknadno obavešteni, a izuzetak od zabrane gradskog prevoza moguć je isključivo na osnovu posebne dozvole, naglašeno je u saopštenju Vlade.

Zabrana kretanja od 20 časova do pet časova ujutru svakoga dana, izmenjena je za dan nedelju, tako da građani stariji od 65 godina mogu napuštati svoje domove od tri do osam časova ujutru, radi kupovine namirnica u samoposlugama ili lekova u apotekama.

Spisak prodavnica i apoteka koji će raditi nedeljom u tom periodu javno je dostupan na sajtu www.covid-19.rs kao i na sajtu Vlade Srbije.

Spisak objekata za rad nedeljom od 04 do 07-2

Za sve građane mlađe od 65 godine period zabrane kretanja menja se za subotu, kada će kretanje biti zabranjeno od 20 časova do tri časa ujutru.

Takođe, zabranjuje se rad svih objekata i lokala unutar tržnih centara izuzev samoposluga, prodavnica hrane i apoteka, a večeras od 20 časova zabranjen je i boravak u svim parkovima i javnim površinama namenjenim za rekreaciju i sport.

Zabrana javnog okupljanja u zatvorenom prostoru pooštrena je tako da u zatvorenom prostoru ne može boraviti više od pet osoba.

Za ugostiteljske objekte doneta je odluka o posebnim merama pružanja usluga u oblasti trgovine na malo, koja obuhvata prodaju hrane i pića, što ne podrazmeva zatvaranje ugostiteljskih objekata, već se zabranu ugostiteljima da svoju delatnost obavljaju tako što bi korisnici usluga kupljenu hranu i piće konzumirali u objektu ili u bašti ugostiteljskog objekta.

To znači da građanin može da kupi hranu i piće „za poneti“, a ne može da kupljenu granu i piće konzumira za stolom ili šankom u samom ugostiteljskom objektu ili u bašti ugostiteljskog objekta, objašnjava Vlada svoju odluku.

Ukoliko ugostitelj želi da obavlja svoju delatnost za vreme trajanja vanrednog stanja, neophodno je da uspostavi dostavnu službu koja bi isporučivala hranu i piće „za poneti“ ili da organizuje šalter preko koga bi se prodavala hrana i piće bez ulaska u sam ugostiteljski objekat.

U tom slučaju radnici u ugostiteljkom objektu moraju da budu opremljeni odgovarajućom higijensko-tehničkom opremom za sprečavanje širenja zarazne bolesti.

Suština Odluke je da se zabrani ulazak građana u ugostiteljske objekte i bašte ugostiteljskih objekata, a sve u cilju njihove zaštite od virusa COVID-19, navodi Vlada, naglašavajući da se odluka ne odnosi samo na restorane i kafiće, već i druge preduzetnike – kladionice, autoperionice, igraonice i druge, koji su omogućavali korisnicima svojih usluga da za stolom ili šankom konzumiraju hranu i piće koju bilo kupuju ili dobijaju besplatno.

Sve usvojene mere u prethodnom periodu, imaju za cilj isključivo očuvanje života i zdravlja građana, navodi Vlada u saopštenju i poručuje da „u ovoj borbi ne može pobediti sama već nam je neophodna saradnja sa svim građanima i njihova najveća moguća disciplina“.

Vlada je ponovila apel svim građanima Srbije da se „najstrože pridržavaju“ svih usvojenih mera.

 

Izvor: N1

Foto: Pixabay