Директор Канцеларије за ИТ и еУправу Михаило Јовановић изјавио је да је у Србији досад дато укупно 3.255.000 доза вакцина против коронавируса, а да ће поред Фајзера и Спутњика В, и вакцина Синофарм бити доступна од сутра за вакцинисање и онима који немају заказане термине.

Ilustracija/Pixabay

„До сада је дато 3.255.000 вакцина, од тога је прва доза 1.945.000, а друга доза око 1.310.000. Број грађана који су имунизовани је негде око 1,2 милиона, то су грађани код којих је прошло три недеље од друге дозе, односно пет недеља од прве дозе, кад је у питању вакцина АстраЗенека“, рекао је он за РТС.

Јовановић је нагласио да грађани без заказивања могу да се вакцинишу на свим пункотвима у Србији и да данас стиже 500.000 Синофарм вакцине, тако да ће већ сутра грађани моћи да се вакцинишу вакцином Синофарм, Фајзер и Спутњик В.

Јовановић је напоменуо да од локалне самоправе зависи какав ће бити одзив на вакцинацију, и да је Београд у томе „најбољи“.

„Поред Београда, више од 35 одсто пунолетних грађана је вакцинисано у Нишу, Ужицу, Сремској Митровици, Прибоју, Новом Саду, Кладову, Кикинди, Малом Зворнику, Сремским Карловцима, Крагујевцу, Пожаревцу и Књажевцу“, казао је он.

Додао да је најмање вакцинисаних, испод 20 одсто популације, поред осталог у Новом Пазару, Сјеници, Тутину, Жагубици, Дољевцу, Мерошини.

Јовановић је рекао да су од вакцинисаних 52 одсто жене и да су се највише вакцинисали грађани старији од 60 година.

Извор: n1