Do kraja aprila dužnici koji imaju problema sa otplatom duga mogu da se prijave za treći moratorijum, odnosno odlaganje obaveza, a da li će ga dobiti odlučuje banka za svaki slučaj posebno. Za prvi moratorijum prošle godine prijavilo se 94 odsto kreditnih dužnika, za drugi 86 odsto, a za treći znatno manje.

Pixabay

Proteklih godina bankari su posao mogli da obavljaju i žmureći jer su klijenti želeli samo stambene ili gotovinske pozajmice. U vreme pandemije u prvi plan su izbili zahtevi za odlaganje otplate duga, a od nove godine banke su skratile rok za keš kredite na maksimalnih šest godina.

Razlog za to može se naći u neizvesnosti zbog mogućeg gubitka radnog mesta, posebno u turizmu, hotelijerstvu i transportu, pa sada odlazak u banku liči na švedski sto sa raznim vidovima reprograma.

Narodna banka Srbije saopštila je da se od ukupnog broja dužnika, samo u januaru za moratorijum prijavilo 37.000. Skoro 90 odsto se odnosi na stanovništvo. Od toga najviše za reprogram gotovinskih kredita – 64 odsto.

Probleme sa plaćanjem karticama i minusima imao je svaki deseti. Šest odsto zahteva odnosi se na otplatu investicionih kredita ili kredita za likvidnost.

Sada su na stolu dve mogućnosti. Za zajmove uzete do 18. marta 2020. godine možete produžiti otplatu preostalog duga na 107 rata. Ostali dužnici mogu da traže od banke novi moratorijum.

Za moratorijum ti propisi predviđaju da klijenti dobiju grejs period od šest meseci i njihov rok otplate se produžava za šest meseci i oni tokom tog grejs perioda plaćaju kamatu, ali se opredeljuju da li će ta kamata biti plaćena dok traje grejs ili će je odložiti i platiti po isteku tog perioda.

Kraj prošle godine obeležila je opreznost banaka u kreditiranju, kako se ne bi izlagale riziku i zadržale nivo kredita građanima na niskih 3,8 odsto.